Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO Oferta lui Boiko Borisov, după alegerile în care a pierdut 25% din mandate: 'Vă ofer pace! Bucuraţi-vă de rezultate două, trei zile, şi apoi gândiţi-vă'

Boiko Borisov

Partidul premierului conservator bulgar Boiko Borisov a pierdut circa un sfert din mandatele sale parlamentare în urma alegerilor desfăşurate duminică, lăsându-l fără o perspectivă clară de a rămâne la putere după ce alegătorii sătui de corupţia din cea mai săracă ţară a UE s-au îndreptat către partidele contestatare, relatează luni Reuters.

Partidul lui Borisov, Cetăţenii pentru Dezvoltarea Europeană a Bulgariei (GERB), rămâne totuşi grupul parlamentar cel mai numeros, astfel că şeful guvernului le-a propus adversarilor săi să accepte un guvern tehnocrat. ''Vă ofer pace'', a spus el într-un mesaj video transmis pe Facebook. ''Aceasta este propunerea mea pentru voi toţi, bucuraţi-vă de rezultate două, trei zile, şi apoi gândiţi-vă - ce este stabil şi ce nu este'', a îndemnat Borisov.

Citește și: Cât de comuniste sunt imaginile cu catolicii de la Miercurea Ciuc - OPINIE

Însă unii analişti politici sunt de părere că este puţin probabil ca partidele anti-sistem şi anti-corupţie, hotărâte să-l înlăture pe Borisov de la putere, să accepte o asemenea ofertă, scrie agerpres.ro.

''Formarea unui fel de guvern de salvare naţională va fi extrem de dificilă, aproape imposibilă'', crede Daniel Smilov, de la Centrul pentru Strategii Liberale din Sofia.

Principala publicaţie financiară bulgară, Capital, susţine că soarta premierului în vârstă de 61 de ani şi care-şi încheie al treilea mandat este pecetluită. ''Borisov a câştigat alegerile, dar a pierdut puterea'', consideră această publicaţie.

Conform rezultatelor parţiale, GERB a obţinut 25,9% din voturi, faţă de 33,5% cu patru ani în urmă. Pe locul doi vine formaţiunea anti-sistem ''Există un Astfel de Popor'' (ITN), cu 18%, care-i lasă în urmă pe socialişti, al căror scor electoral se prăbuşeşte la 15%, de la 27,9% cât au obţinut la ultimul scrutin.

Liderul partidului ITN, cântăreţul şi moderatorul de talk-showuri TV Slavi Trifonov, a exclus până în prezent orice coaliţie atât cu GERB cât şi cu Partidul Socialist, situaţie în care nu are cum să ajungă la guvernare.

Însă preşedinta Partidului Socialist, Kornelia Ninova, spune că această formaţiune este dispusă să se alăture unei alianţe anti-GERB. ''După aceste alegeri, GERB nu mai poate conduce şi Borisov nu va fi prim-ministru'', a spus ea în faţa presei.

Alte două partide anti-sistem şi ostile lui Borisov vor intra în parlament, respectiv formaţiunea Bulgaria Democratică şi cea denumită ''Ridicaţi-vă! Jos Mafia!''. Ambele s-au aflat în spatele protestelor anti-corupţie din vara anului trecut.

Premierul conservator a reuşit atunci să supravieţuiască protestelor în care demonstranţii l-au acuzau de corupţie, clientelism şi de favorizarea unei oligarhii economice şi politice, acuzaţii similare fiind îndreptate şi împotriva socialiştilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.