Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Bomba' cu ceas din București: Două blocuri cu 200 de apartamente sunt în prag de 'colaps și cu risc de prăbușire imediată'

Facebook
Bloc Conta

Inspectoratul în Construcții al Municipiului București (ICMB) a solicitat o "autorizație de construire în regim de urgență pentru lucrări de punere în siguranță" a faimosului imobil cu scări, situat în spatele Bulevardului Nicolae Bălcescu din București, la adresele str. Vasile Conta 3-5 și 7-9.

Această construcție constă din două blocuri ridicate între anii 1940-1941 și adăpostește aproape 200 de apartamente. Inspectorii ICMB au inspectat subsolul clădirii și au constatat "o avansată stare de degradare a elementelor de construcție", inclusiv a stâlpilor de susținere, conform G4Media.ro.

Concluzia că blocurile reprezintă un "pericol public" se regăsește în documentul emis de Inspectoratul în Construcții al Municipiului București pe data de 22 august 2023. Acest document a fost consultat de G4Media.ro și cuprinde atât evaluarea inspectorilor, cât și raportul de expertiză al clădirii, întocmit de un expert tehnic în 2017, care se referă la gradul de rezistență la solicitări seismice ale blocurilor.

În cadrul documentului sunt specificate următoarele aspecte: „Structura de rezistență la nivelul subsolurilor ce constau în ruginirea accentuată a armăturilor grinzilor, plăcilor și mai grav a stâlpilor de rezistență, conduc la un pericol iminent de colaps local. A fost relevant un stâlp care are fisuri verticale datorate ruginirii armăturilor care pot marca și o cedare la compresiune. Această analiză sumară indică cu certitudine că structura de rezistență a construcțiilor este în pericol de colaps în cazul unui cutremur major și o probabilitate mare de colaps chiar în cazul unui cutremur de intensitate medie (precum cel din 1986 și 1990). Unele elemente, precum placa terasei prezintă risc de prăbușire datorită degradărilor grave și necesită intervenții urgente de reparații și consolidări.

La subsolul 1 este amenajat un spațiu pentru garaj al RA-APPS – SAIFI unde s-au identificat numeroase fisuri și desprinderi de tencuială, la pereți, tavane, stâlpi, infiltrații, igrasie, o stare avansată de degradare a acestor elemente de construcție. De asemenea în subsolul 2, unde se află stația electrica care deservește cele două imobile Vasile Conta 3-5 și 7-9 s-au constatat degradări accentuate la elementele structurale ale construcției – armături corodate chiar la grinzi și plăci, de asemenea fațadele imobilului prezintă fisuri și desprinderi locale de tencuială, se află într-o stare avansată de degradare.

S-a dispus asociației să efectueze demersurile legale pentru punerea în siguranță de urgență a construcției existente.

Având în vedere cele mai sus menționate considerăm că se impune obținerea unei autorizații de construire în regim de urgență în vederea executării de intervenție pentru punerea în siguranță a construcției existente care prezintă pericol public” este concluzia Inspectoratul în Construcții al Municipiului București.

”Un pilon de susținere ce se află în incinta postului este într-o stare avansată de degradare”

Acest document a fost transmis către următoarele entități: Primăria Municipiului București, Administrația Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, Asociației de Proprietari strada Vasile Conta 3-5 și RA-APPS-SAIFI.

Descoperirea potențialului pericol de prăbușire a clădirilor din spatele Bulevardului Nicolae Bălcescu a fost făcută de un electrician. La data de 27 aprilie 2023, acesta a alertat autoritățile cu privire la preocupările sale legate de siguranța intervenției la postul de transformare situat în subsolul comun al imobilelor.

„Vă aducem la cunoștință că E-Distribuție Muntenia are în gestiune postul de transformare PT 638 ce se află amplasat în subsolul blocului de locuințe de pe strada Vasile Conta 7-9. Acesta asigură alimentarea cu energie electrică clienții din zonă.

La ultima vizită la locație, s-a constat că un pilon de susținere ce se află în incinta postului este într-o stare avansată de degradare, de asemenea și pilonii din parcarea subterană a blocului sunt în aceeași stare. Personalului operativ din cadrul UTR Nord îî este teamă să mai intervină acolo, existând pericol de prăbușire.

Vă rugăm să luați măsurile care se impun în vederea punerii în siguranță a clădirii și cetățenilor”, se arată în notificarea adresată Inspectoratului de Stat în Construcții și Administrației Municipale pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic, pe care G4Media a anonimizat-o pentru a-i proteja identitatea semnatarului.

content-image

Foto: G4media.ro.

Imobilele situate în strada Vasile Conta, la adresele 3-5 și 7-9, sunt unite printr-un subsol comun și au fost incluse în lista clădirilor cu risc seismic din București. Acestea au fost evaluate cu clasa II de risc seismic în urma unei expertize efectuate în anul 1997, cu aproximativ 26 de ani în urmă. În conformitate cu noile prevederi ale Legii 243/2023 și conform răspunsului furnizat de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic în urma solicitării G4Media, pentru a putea efectua lucrările de punere în siguranță și consolidare a acestor imobile este necesar acordul a peste jumătate din numărul de proprietari ai clădirii, acord pe care Primăria Municipiului București nu l-a obținut până în prezent de la proprietari.

content-image

Foto: G4media.ro.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.