Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă în politica de la Chișinău! Curtea Constituțională a decis: Partidul Șor este neconstituțional

stiri.md
Curtea Constitutionala Moldova

Curtea Constituțională de la Chișinău a declarat drept neconstituțional partidul condus de oligarhul fugar, Ilan Șor. Asta după ce Guvernul Republicii Moldova a depus o sesizare către Înalta Curte, prin care a cerut scoaterea Partidului ȘOR în afara legii.

Ședințele la Curtea Constituțională au început la 10 mai și au durat timp mai bine de o lună. În toată această perioadă, părțile au fost invitate să-și prezinte pozițiile, argumentele, pledoariile și replicile finale, conform deschide.md.

Reprezentanții Guvernului au motivat solicitarea lor de a scoate acest partid în afara legalității, prin argumente precum că reprezentanții Partidului ȘOR ar fi mituit alegători și protestatari, ar avea legături cu persoane dubioase de la Kremlin, ar fi încălcat în mod repetat legislația în ceea ce privește activitatea financiară a partidului.

De cealaltă parte, apărătorii Partidului ȘOR au negat acuzațiile aduse de avocatul Guvernului. Avocații formațiunii au menționat că acestea toate sunt motivate politic și au acuzat reprezentantul Guvernului că folosește unele informații, care fac parte din alte dosare și la care avocatul Guvernului nu ar trebui să aibă acces. La ședințele Curții Constituționale au fost prezenți deputații partidului – Marina Tauber și Denis Ulanov. Mai mult, reprezentanții partidului au cerut ca și Ilan Șor să vină cu o intervenție video-call, în cadrul ședinței, dar acest lucru nu a fost acceptat de către magistrații Curții Constituționale.

Citește și Verdictul Curții Constituționale a Republicii Moldova în cazul Partidului Șor este iminent! Magistrații s-au retras în deliberări

Amintim, că Partidul ȘOR este urmaș de drept al formațiunii „Ravnopravie”, care a fost preluat de către omul de afaceri Ilan Șor. În anul 2015, Ilan Șor a câștigat alegerile locale și a devenit primar de Orhei.

În anul 2016, Ilan Șor a fost ales drept președinte al partidului „Ravnopravie”, condus anterior de politicianul Valerii Klimenko, un susținător înflăcărat al Federației Ruse. Patru luni mai târziu, formațiunea își schimbă denumirea în – Partidul Politic ȘOR.

În alegerile parlamentare din 2019 și 2021, ȘOR a devenit partid parlamentar, actualmente cu 5 deputați în fracțiune: Petru Jardan, Marina Tauber, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și Vadim Fotescu. Președintele formațiunii, Ilan Șor, a fost condamnat la închisoare pe un termen de 15 ani în dosarul „Frauda Bancară”, dar a scăpat deplasându-se pe teritoriul statului Israel, unde se află și în prezent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.