Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bombă! Premierul poate anula toate recrutările de CA conducere executivă și evaluările de personal făcute de Pluri Consultants România pentru Poșta Română!

stireazilei.com
posta romana

Bombă! Premierul poate anula toate recrutările de CA conducere executivă și evaluările de personal  făcute de Pluri Consultants România pentru Poșta Română!

Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române a declarat război Coaliției de Guvernare.

Ministrul social-democrat al digitalizării, Bogdan Ivan, le promitea poștașilor, la preluarea  ministerului, că va face ordine și pace în Poștă, cu condiția ca ei să înceteze protestele. Poștașii sunt oameni de cuvânt și își văd de treabă.

În schimb, directorul general provizoriu, Valentin Ștefan, concediază, cu ajutorul Pluri Consultants România, salariații care nu îi sunt pe plac, în ciuda împotrivirii sindicatului și pe baza unui plan de restructurare extrem de controversat. Faptul că angajații concediați sunt doar cei care dintr-un motiv sau altul au intrat în dizgrația lui Ștefan, concedierea neavând nimic în comun cu experiența, profesionalismul ori vechimea lor, este explicat de bâlbele publice ale directorului general care anunță un număr între 100 și 500 de concediați, în funcție de canalul media la care este invitat.

A contestat controalele

Ministrul Bogdan Ivan trimite Corpul de Control la Poștă. Ștefan îi contestă autoritatea și funcția, dând în judecată Ministerul căruia i se subordonează, pentru că ministrul a avut tupeul și i-a trimis control pe cap. Retragerea ulterioară a contestării demonstrează magnitudinea luptelor din spatele ușilor închise ale Coaliției.

Premierul Marcel Ciolacu trimite și el Corpul de Control la Poștă. Valentin Ștefan apelează la firma prietenă - Pluri Consultants România, să îi asigure, rapid, prin procedură de selecție pe OUG 109/ 2011 postul de director general plin, cu mandat pe 4 ani, în condițiile în care și ministrul, și Premierul așteaptă concluziile celor 2 echipe de control pentru a lua măsuri.

În acest război, Premierul pare să fie singurul care poate opri operațiunea declanșată de Valentin Ștefan și prietenii PACT-iști din cercul lui de la Poștă.

Premierul ar putea să facă ce nu au reușit nici Ciucă, nici Bode și nici un alt liberal: să oprească tăvălugul devalorizării unui bun al statului intrat pe mâna unor personaje controversate, cu studii și ceva experiență  discutabilă prin străinătate.

Altfel, nu se explică tentativele de înscăunare definitivă a lui Ștefan la Poștă, prin încălcarea gravă a legii. Mecanismul a pornit în mandatul lui Sebastian Burduja la Cercetare, Inovare și Digitalizare, care în ultimele zile la minister a impus un Consiliu de Administrație format din oameni aserviți lui, sărind etape și termene, cu scopul de a transforma Poșta într-o companie fără viitor: în acest moment, conform datelor raportate de companie pentru anul 2022, în care, chiar dacă a înregistrat o cifră de afaceri de 295,5 milioane de euro, în creștere cu 7,2% față de 2021, profitul net, în valoare de 2,2 milioane euro, pe managementul lui Valentin Ștefan a suferit o contracție drastică, fiind mai mic cu 74% față de cel din anul precedent, fiind de 6 ori mai mic față de FAN Courier, de exemplu, care are de aproape 6 ori mai puțini angajați decât Poșta Română.

Primul pas a fost aplicarea unei proceduri de selectare, derulată de Pluri Consultants România, pe foarte repede înainte a membrilor Consiliului de Administrație finalizată într-un termen de numai 40 de zile față de aproximativ 3 luni cât era prevăzut în Planul de selecție publicat pe site-ul MCID - AICI

În Scrisoarea de așteptări, aprobată prin Ordinul MCID nr 20567/12.05.2023,  publicată, atât pe site-ul MCID, cât și pe site-ul Poștei Române, la Cap. 6 - Așteptări privind siguranța produselor și serviciilor prestate de către  întreprinderea publică, la pagina 13, scrie, negru pe alb, că aceste așteptări "definitorii pentru asigurarea calității siguranței produselor sunt reglementările legale aplicabile activității specifice de FURNIZARE a SERVICIILOR DE ALIMENTARE CU APĂ ȘI CANALIZARE, vizând atât produsele de, cât și adecvarea de capital pe care companiile activând pe această piață trebuie să le asigure. Controlul și monitorizarea asigură minimizarea potențialului de producere de evenimente nedorite, precum și mitigarea riscurilor specific din DOMENIUL APEI de aceea se asteaptă ca noul Consiliu de Administratie să creeze pârghiile necesare unui control eficace și unei monitorizări permanente precum și unui răspuns pertinent și rapid în cazul oricăror incidente de calitate semnalate.”

Numai aceste 2 aspecte ilegale îi sunt suficiente Premierului ca să ceară contestarea și anularea procedurii de selecție a CA-ului la Poșta Română.

Cu toate acestea, numirea unui director general plin la Poștă, continuă.

Cu un Consiliu de Administrație de partea lui, Valentin Ștefan a apelat la firma Pluri Consultants România printr-o procedură despre care în SEAP se menționează că a fost demarată în iunie anul acesta și a rămas nefinalizată.

Documentele publicate pe site-ul CNPR arată că procedura este derulată de companie, lucru care încalcă hotărârea AGA nr. 7/03.04.2023 care stabilește că selectarea CA și a conducerii executive a CNPR este derulată la nivelul Autorității Publice Tutelare, adică Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

O altă încălcare a Normelor de aplicare a OUG 109/2011 este eliminarea unei etape esențiale în selectarea finală a candidaților din lista scurtă - și anume depunerea Declarației de intenție. Astfel, termenul de finalizare este micșorat cu 15 zile.

Amintim că Pluri Consultants România a fost implicată în: recrutarea contestabilă din motivele expuse deja, a Consiliului de Administrație la Poșta Română, a evaluat discutabil, conform surselor noastre din companie, personalul care a fost concediat, iar acum selectează, printr-o procedură care nu respectă întocmai Normele în vigoare de aplicare a OUG 109/ 2011.

Pluri Consultants România a derulat, de-a lungul timpului mai multe proceduri de recrutare a membrilor de CA și a conducerii executive la companii de stat, aplicând prevedeile OUG 109/2011.

Cu toate acestea, comparând modul în care Pluri Consultants România a dus la îndeplinire contractele de recrutare a membrilor CA și conducerii executive pentru Compania Națională Poșta Română-CNRP și Compania Națională de Aeroporturi București-CNAB, de exemplu, reporterii noștri, care au contactat specialiști în aplicarea OUG 109/2011, au constatat:

-în cazul CNAB, durata recrutării membrilor CA este de aproximativ 2 luni - 07.08.2023 - 13.10.2023, din momentul inceperii depunerii dosarelor de candidatură și până în momentul finalizării recrutării, prin formularea propunerilor de nominalizare. - foto -ANUNŢ DE RECRUTARE PENTRU POZIŢIA DE MEMBRU ÎN CONSILIUL DE ADMINISTRAŢIE AL COMPANIEI NAŢIONALE AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A.

-în cazul CNPR, procesul de recrutare a început în data de 04.05.2023, prin publicarea Anunțului de recrutare și s-a finalizat în data de 14.06.2023, cșnd prin HAGA nr. 16 a fost numit noul Consiliu de Administrație cu un mandat de 4 ani. În cazul Poștei Române procesul de recrutare a durat fix 40 de zile calendaristice.

- procesul de recrutare și selecție, respectând prevederile OUG 109/2011 și HG 722/2016 urmează o serie de etape care sunt eliminatorii, și anume: 1.Depunerea dosarelor de candidatură

2.Evaluarea dosarelor de candidatură, când se realizează lista lungă

3.Selecția inițială, când se realizează lista scurtă

4.Depunerea Declarației de intenție, de către candidații aflați pe Lista scurtă

5. Selecția finală

Ordinea etapelor este impusă de legislația în vigoare.

- termenul de depunere a Declarației de intenție, pentru recrutarea membrilor de CA este de 15 zile, atât pentru CNAB, cât și pentru CNPR. Anomalia apare în cazul selecției directorului general pentru Poșta Română, în care etapa de depunere a Declarației de intenție este eliminată cu desăvârșire.

-Pluri Consultants România jonglează, pur și simplu  cu temenele, astfel încât, în cazul selecției directorului general la Poșta Română, în termen de 3-5 zile de la selecția inițială a realizat, deja și selecția finală, fără ca cei înscriși pe lista scurtă să depună declarația de intenție și să  treacă prin interviul final.

Cumva, se știe deja, câștigătorul acestui proces de selecție și oamenii nu mai vor să piardă timpul respectând TOATE etapele si TOATE termenele impuse de lege?

Analiștii noștri consideră că aceste detalii, care sunt departe de a fi singurele, din modul în care au fost derulate procesele vizând, pe de o parte, recrutarea membrilor de CA, care a avut loc, deja, și, pe de altă parte, recrutarea conducerii executive a Poștei Române, aflată în derulare, așa cum se hotărăște în HAGA 7/ 2023, ridică suspiciuni rezonabile în legătură cu buna credința și respectarea integrală a legislației, aducând întemeiate dubii și întrebări referitoare și la corectitudinea, echidistanța, nediscriminarea utilizate în procesul de evaluare a personalului Administrației Centrale a Poștei Române prin care s-a stabilit concedierea unui număr de 500 de salariați, conform declarațiilor directorului general provizoriu, Valentin Ștefan.

Aceste suspiciuni ar putea îndreptăți factorii de decizie să anuleze întregul proces de recrutare a membrilor CA și conducerii executive a CNPR, precum și evaluarea personalului CNPR în vederea concedierii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.