Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BOMBĂ Timmermans, SCRISOARE către Dăncilă - Liderul C.E. cere CLARIFICĂRI pe OUG pe justiție

Vimeo
Frans Timmermans

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, i-a trimis, pe 22 februarie, premierului Viorica Dăncilă o scrisoare prin care își exprimă ”dezamăgirea” că problerma ordonanțelor de urgență nu a fost ridicată în întâlnirea pe care cei doi au avut-o pe 7 februarie, la Bruxelles, scrie Mediafax.

"Dragă prim-ministru, vă scriu pentru clarificări despre cele două ordonanţe guvernamentale de urgenţă privind procedurile în cazul desemnării de către ţări a procurorilor Biroului procurorului european şi privind legile justiţiei în general şi în special pentru Mecanismul de Cooperare şi Verificare. Când ne-am întâlnit pe 7 februarie, am subliniat că dialogul deschis este calea pentru a progresa referitor la problemele privind statul de drept în general și MCV, în particular. Prin urmare, este o surpriză şi oarecum o dezamăgire că nu a fost ridicată problema noilor ordonanţe guvernamentale de urgenţă", se arată în scrisoarea transmisă de Frans Timmermans premierului Viorica Dăncilă, intrată în posesia MEDIAFAX.

Citește și: Victor Ponta anunță BREAKING NEWS: 'Ponta îl laudă pe Dragnea: Da, chiar îl laud!'

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene susține că aceste probleme au o relevanţă directă în contextul preocupărilor care durează de mult timp, evidenţiate în raportul Mecanismului de Cooperare şi Verificare. Timmermans reamintește că în raport au fost expirmate preocupări referitor la Secția pentru investigare a infracțiunilor din justiție.

"Prima recomandare, în raportul din ianuarie 2017, a fost «să fie creat un sistem solid şi independent de numire a procurorilor de rang înalt, pe baza unor criterii clare şi transparente, în conformitate cu asistenţa oferită de Comisia de la Veneţia». De asemenea, Comisia a recomandat revizuirea Legilor justiţiei în conformitate cu recomandările formulate prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi de către Comisia de la Veneţia şi de Grupul de State împotriva Corupţiei (GRECO). În plus, raportul a evidenţiat preocupări legate de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, din punctul de vedere al independenţei justiţiei. Prin urmare, ordonanţele par să intre direct în contradicţie cu substanţa raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, precum şi din punctul de vedere al lipsei consultărilor şi al modului rapid de adoptare", potrivit sursei citate.

Frans Timmermans cere ca autoritățile române să se abțină de la orice măsuri care ar inversa progresele obținut de țara noastră de-a lungul anilor.

"Acum, devine chiar urgent pentru România să reia procesul de reforme. Acest lucru înseamnă un parcurs înainte, nu înapoi, şi abţinerea de la orice măsuri care ar inversa progresele obţinute de-a lungul anilor. Cel mai bun punct de început rămâne abordarea stabilită de Comisie în noiembrie, apelul de oprire a schimbărilor şi un nou început pe baza consultărilor adecvate şi a expertizei din străinătate. Prin contrast, actuala situaţie generează noi preocupări", a încheiat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Premierul Viorica Dăncilă a efectuat o vizită de lucru la Bruxelles, în perioada 6-7 februarie 2019, în cadrul căreia a avut o întrevedere bilaterală și cu prim-vicepreşedintele Comisei Europene, Frans Timmermans.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.