Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson: 'Anexarea unor părţi din Cisiordania, o infracţiune la adresa dreptului internaţional și chiar 'contrară' intereselor Israelului'

Agerpres
Boris Johnson

Anexarea unor părţi din Cisiordania de către Israel va fi o "infracţiune la adresa dreptului internaţional" şi chiar contrară intereselor statului israelian, a avertizat miercuri premierul britanic Boris Johnson într-un editorial publicat pe pagina întâi a importantului cotidian israelian Yediot Aharonot, citat de AFP.

Începând de miercuri, guvernul israelian trebuie să se pronunţe asupra punerii în practică a planului preşedintelui american Donald Trump cu privire la Orientul Mijlociu, care prevede în special anexarea de către Israel a coloniilor israeliene şi a Văii Iordanului în Cisiordania, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

"Sunt un apărător pasionat al Israelului", dar "sper profund că anexarea nu va merge înainte", a afirmat Johnson în editorialul său publicat în cotidianul Yediot Aharonot, cel mai vândut în Israel.

"În calitate de prieten de multă vreme, admirator şi susţinător al Israelului, mă tem că aceste propuneri (de anexare) nu vor duce la securizarea frontierelor Israelului şi vor fi astfel contrare intereselor pe termen lung ale Israelului", a adăugat premierul britanic, considerat totuşi un apropiat al premierului israelian Benjamin Netanyahu, care l-a calificat anul trecut drept "prieten".

"Anexarea pune în pericol calea parcursă de Israel pentru a se apropia de lumea arabă şi musulmană (...) inamicii Israelului vor profita de situaţie şi o vor utiliza împotriva celor care speră la progrese în Orientul Mijlociu", a adăugat Johnson, calificând anexarea drept o "încălcare a dreptului internaţional".

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

Un diplomat din Emiratele Arabe Unite (EAU) a publicat la jumătatea lunii iunie în acelaşi cotidian israelian un editorial în care de asemenea denunţa planurile de anexare, afirmând că acestea "ar pune capăt cu siguranţă aspiraţiilor israeliene de a-şi îmbunătăţi relaţiile cu lumea arabă şi EAU".

"Vreau o soluţie corectă pentru israelieni şi palestinieni şi singurul mijloc este ca cele două părţi să revină la masa negocierilor, anexarea nu poate decât să ne îndepărteze de acest obiectiv", a concluzionat Johnson, alăturându-se astfel poziţiei multor lideri europeni cu privire la acest subiect sensibil.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.