Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson, avertizat de conservatori după şocul înfrângerii în scrutinul parţial: 'Prim-ministrul mai are acum o singură şansă'

smartradio.ro
Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a primit vineri un avertisment că i se mai dă o singură şansă la conducerea Partidului Conservator după ce liberal-democraţii au produs o imensă surpriză câştigând scrutinul parţial de joi din North Shropshire, un bastion conservator, notează dpa.

Sprijinul pentru conservatori într-o circumscripţie în care erau siguri de victorie s-a prăbuşit joi, când Helen Morgan, candidata liberal-democrată, a câştigat la o diferenţă de aproape 6.000 de voturi, administrând încă o lovitură autorităţii şi aşa greu încercate a lui Boris Johnson, potrivit Agerpres.

Partidele din opoziţie şi unii parlamentari conservatori s-au grăbit să catalogheze rezultatul scrutinului drept un verdict în ce priveşte performanţa guvernului, după săptămâni de titluri în presă despre 'imoralitate' şi relatări despre petreceri care au încălcat restricţiile antiepidemice.

Preşedintele Partidului Conservator, Oliver Dowden, a recunoscut vineri că votanţii au dat o 'lovitură' guvernului, dar a insistat că Boris Johnson are viziunea necesară pentru a conduce partidul într-o perioadă dificilă.

Însă după o rebeliune a aproape 100 de parlamentari conservatori în această săptămână la votul privind cele mai noi restricţii antiepidemice, parlamentarul veteran Sir Roger Gale l-a avertizat pe premier că zilele îi sunt numărate la guvernare.

'Cred că acest rezultat trebuie văzut ca un referendum în ce priveşte performanţa prim-ministrului şi cred că prim-ministrul mai are acum o singură şansă', a afirmat Gale la postul BBC Radio 4.

'Două lovituri deja, una mai devreme în această săptămână la votul din Camera Comunelor şi acum aceasta. Încă o lovitură şi e pus pe liber', a spus el.

'Partidul Conservator are o reputaţie de a nu lua prizonieri. Dacă prim-ministrul eşuează, prim-ministrul pleacă', a adăugat el, amintind că 'am dat afară un prim-ministru bun (Theresa May, n.red.) pentru a-l instala pe dl Johnson'.

'Dl Johnson trebuie să facă dovada că este capabil să fie un bun premier, iar în acest moment este foarte clar că publicul nu crede că acesta este cazul', a mai declarat Gale.

Cu o atmosferă în partid descrisă ca 'sulfuroasă' încă înaintea înfrângerii din North Shropshire, Sir Charles Walker, un influent parlamentar conservator, a atras atenţia că o contestare a actualei conduceri ar fi 'complet egoistă'.

Potrivit regulilor de partid, Sir Graham Brady, preşedintele Comitetului 1922 al deputaţilor conservatori, care stabileşte regulile pentru competiţia internă, este obligat să ceară un vot de neîncredere în prim-ministru dacă 54 de parlamentari conservatori semnează o scrisoare în acest sens.

Sir Charles Walker, vicepreşedinte al comitetului, a admis că alegătorii sunt 'obosiţi, furioşi, extenuaţi', dar a insistat că nu este momentul pentru o competiţie internă în partid.

'Partidul Conservator nu va avea alegeri interne cât timp ne îndreptăm spre potenţiale noi restricţii legate de COVID-19 şi dificultăţi legate de COVID-19', a spus el în programul Today al BBC Radio 4. 'Ar fi complet egoist', a argumentat parlamentarul conservator.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.