Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson: Brexit-ul, 'nu sfârşitul, ci începutul' unei noi pagini a istoriei britanice

Agerpres
Boris Johnson

Brexit-ul "nu este sfârşitul, ci începutul unui nou act al marii noastre istorii naţionale", a declarat vineri prim-ministrul Boris Johnson, într-un discurs către naţiune susţinut cu o oră înainte de ieşirea oficială din UE, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Pentru mulţi oameni, acesta este un moment uimitor de speranţă, un moment care credeau că nu va mai veni. Şi, bineînţeles, există mulţi care au sentiment de nelinişte şi de pierdere", a spus premierul britanic în deschiderea discursului său. 

"Şi există un al treilea grup - poate cel mai mare - care a început să se îngrijoreze că întreaga dispută politică nu se va mai termina niciodată. Înţeleg toate aceste sentimente şi treaba noastră ca guvern - treaba mea - este de a aduce această ţară împreună şi a ne duce mai departe", a adăugat el. 

"Lucrul cel mai important care trebuie spus în această seară este că nu este un sfârşit, ci un început. Momentul unui nou răsărit şi în care cortina se ridică pentru un nou act al marii noastre istorii naţionale", a spus el, în contextul în care Regatul Unit va părăsi UE la ora 23.00 locală şi GMT. 

"Şi da, parţial este vorba despre a folosi aceste noi puteri - această suveranitate recucerită - pentru a livra acele schimbări pentru care oamenii au votat, indiferent că este vorba despre controlul migraţiei, crearea de porturi libere, liberalizarea industriei noastre de pescuit şi încheierea de acorduri comerciale", a precizat şeful guvernului britanic.

Citește și: Ce înseamnă pentru turiști și călători ieșirea Marii Britanii din UE. Ce se schimbă RADICAL și ce se poate face în Perioada de Tranziție

"Sau, pur şi simplu este vorba despre a face legi şi reguli spre beneficiul acestei ţări", a continuat Johnson. 

"Şi, bineînţeles, eu cred că este lucrul bun, sănătos şi democratic care trebuia făcut. Pentru că în pofida tuturor atuurilor şi calităţilor sale, UE a evoluat în ultimii 50 de ani într-o direcţie care nu se mai potriveşte acestei ţări. Iar asta este o judecată pe care voi, poporul, aţi confirmat-o la urne. Nu o dată, ci de două ori. Şi cu toate acestea este un moment mult mai important decât atât. Nu este doar o chestiune legală, ci poate fi un moment de reînnoire naţională reală şi de schimbare", a spus Johnson în discursul său. 

"Este începutul unei noi ere în care nu mai acceptăm ca şansele vieţii dvs - şansele vieţii familiei dvs - să depindă de partea ţării în care v-aţi născut", a dat asigurări Boris Johnson. 

Brexit-ul marchează "începutul unei noi ere de cooperare amicală" cu UE, a mai afirmat Boris Johnson. 

"Vrem ca acesta să fie începutul unei noi ere de cooperare amicală între UE şi o Marea Britanie plină de energie. O Mare Britanie care este simultan o mare putere europeană şi una cu adevărat globală în ambiţiile sale", a spus el. 

Brexit-ul va fi un "succes răsunător", "indiferent care sunt obstacolele", a mai spus prim-ministrul britanic vineri, în condiţiile în care ţara sa se pregăteşte să declanşeze negocieri dificile cu UE privind viitoarea lor relaţie comercială. 

"Când mă uit la incredibilele valenţe ale aceste ţări, la oamenii noştri de ştiinţă, la inginerii noştri, la universităţile noastre cele mai bune din lume, la forţele noastre armate, când mă uit la potenţialul acestei ţări care aşteaptă să fie dezlănţuit, ştiu că putem transforma această oportunitate într-un succes răsunător. Şi indiferent care vor fi obstacolele din drumul nostru. ştiu că vom reuşi", a mai spus Boris Johnson.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.