Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson e de neoprit în cursa spre Downing Street, după al treilea tur de scrutin: A obținut 143 de voturi din 313

forbes.com
boris johnson

Campionul susţinătorilor Brexitului Boris Johnson este asigurat că se va afla între cei doi finalişti care îşi dispută succesiunea premierului britanic Theresa May, după ce şi-a devansat din nou, miercuri, rivalii - doar trei rămaşi în cursă, relatează AFP, potrivit news.ro.

Joi urmează să fie o zi decisivă - odată cu ultimele tururi de vot ale deputaţilor conservatori în vederea selecţionării a doi pretendenţi finalişti la postul de şef al Partidului Conservator, căruia îi va reveni cheia de la numărul 10 pe Downing Street, reşedinţa premierilor britanici, dar şi spinosul dosar al Brexitului.

Apoi cei 160.000 de membri ai Partidului Conservator îi vor departaja, până la sfârşitul lui iulie.

Citește și: Eugen Teodorovici îi dă prima sarcina noul preşedinte al ANAF! Ce va avea de făcut Mirela Călugăreanu

Viitorul şef al Executivului va putea atunci să simtă pe umerii săi întreaga greutate a poverii care a doborât-o pe Theresa May - şi anume să pună în aplicare ieşirea din Uniunea Europeană (UE), prevăzută iniţial la 29 iunie şi amânată apoi până cel mai târziu la 31 octombrie, într-o ţară în continuare împărţită asupra acestei probleme, la trei ani de la de la refrendumul de la 23 iunie 2016.

Fost primar al Londrei şi fost ministru de externe al lui May, Boris Johnson a primit 143 de voturi de la cei 313 deputaţi conservatori - în al treilea tur de scrutin, miercuri, după ce a obţinut deja victorii zdrobitoare în primele două.

CADOU ANIVERSAR

Adversarii săi au fost nevoiţi să se mulţumească cu firimiturile - 54 de voturi a obţinut şeful diplomaţiei Jeremy Hunt, 51 ministrul Mediului Michael Gove, iar ministrul de Interne Sajid Javid 38.

Citește și: Preşedintele Klaus Iohannis propune modificarea legii electorale:Autorităţile trebuie să ia măsurile necesare

Ministrul Dezvoltării Internaţionale Rory Stewart, invitatul-surpriză al campaniei şi o adevărată mină a reţelelor de socializare, a picat, obţinând cel mai slab scor - 27 de voturi. El poate că a plătit astfel o prestaţie lipsită de strălucire într-o dezbatere televizată, marţi seara, la BBC.

La anunţarea rezultatului, Rory Stewart a declarat că nu are ”literalmente nicio idee ce s-a întâmplat”.

Atmosferă neapărat mai veselă la Boris Johnson. ”Le mulţumesc încă o dată prietenilor şi colegilor mei pentru susţinere (...), mai ales de ziua mea”, a reacţionat pe Twitter Boris Johnson, care a împlinit vârsta de 55 de ani miercuri.

Johnson a primit susţinerea lui Dominic Raab, un efemer ministru al Brexitului, eliminat miercuri din această cursă către putere.

Citește și: A ieșit la iveală! Cât de sănătoase sunt roșiile din „Programul Tomata“

Cu doar câteva nuanţe diferenţă, cei doi împărtăşesc aceeaşi viziune a unui Brexit dur şi se declară pregătiţi să renegocieze acordul retragerii Regatului Unit din Uniunea Europeană pe care l-a încheiat Theresa May cu Bruxellesul, respins în trei rânduri de către deputaţii britanici.

O dovadă în acest sens este ameninţarea lui Johnson de a nu plăti factura Brexitului - estimată între 40 şi 45 de miliarde de euro de către Londra - până când UE nu acceptă condiţii mai bune ale unei retrageri.

În cadrul dezbaterii televizate de marţi seara, el şi-a repetat voinţa de a scoate ţara din UE până la 31 octombrie - fără să se angajeze însă să ”garanteze” un Brexit până la această dată.

Această ambiguitate nu i-a scăpat lui Jeremy Hunt miercuri. ”După ce l-am ascultat ieri (marţi) seara, nu sunt întru totul sigur cu privire la ceea ce se gândeşte”.

Citește și: Eugen Teodorovici îi dă prima sarcina noul preşedinte al ANAF! Ce va avea de făcut Mirela Călugăreanu

BORIS ŞI CEILALŢI

Un politician abil şi charismatic, cu o ambiţie devorantă, Boris Johnson se bucură de susţinerea a numeroşi activişti din cadrul bazei Partidului Conservator, care văd în el liderul potrivit să pună Brexitul pe şine.

Iar în pofida gafelor sale repetate şi a discursului său cu accente populiste care-i irită pe colegii săi, mulţi îl consideră în prezent drept un posibil meterez împotriva Partidului Brexitului al populistului Nigel Farage, marele învingător în ultimele alegeri europene.

Spre deosebire de Boris Johnson, Jeremy Hunt vrea să încarneze alternativa ”serioasă”, evidenţiindu-şi succesele ca antrepenor, care fac din el un milionar, şi îndelungata sa carieră politică.

Hunt, la fel ca Michael Gove, consideră că o nouă amânare a Brexitului ar putea să fie necesară, în cazul în care un acord al Brexitului este la îndemână.

Sajid Javid, un fost bancher de afaceri şi fiu al unui şofer de autobuz pakistanez, se prezintă drept singurul care dispune de ”experienţa” necesară în vederea ”unirii Partidului” Conservator şi punerii în aplicare a ieşirii din UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.