Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson este acuzat că a gafat în legătură cu o cetăţeană iraniano-britanică aflată în închisoare în Iran

forbes.com
boris johnson

Ministrul britanic al afacerilor externe, Boris Johnson, i-a telefonat marţi omologului său iranian pentru a cere eliberarea unei femei cu dublă cetăţenie iraniană şi britanică, după ce a fost acuzat că a comis o gafă declarând că aceasta desfăşura activităţi de instruire pentru ziarişti în Iran atunci când a fost arestată, relatează AFP şi dpa. Şeful diplomaţiei britanice a fost criticat după ce afirmat la 1 noiembrie în faţa unei comisii parlamentare că Nazanin Zaghari Ratcliffe pregătea ziarişti în momentul arestării sale în Iran, la 3 aprilie 2016, ceea ce vine în sprijinul acuzaţiilor pe care i le aduc femeii autorităţile de la Teheran, în timp ce apropiaţii ei au susţinut mereu că aceasta se afla acolo în vacanţă.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Foreign Office, Boris Johnson a recunoscut că declaraţiile sale "ar fi putut fi mai clare" şi l-a sunat pe omologul său iranian Mohammad Javad Zarif pentru a-şi exprima "preocuparea" că afirmaţiile pe care le-a făcut ar fi putut fi percepute de justiţia iraniană ca aducând o nouă lumină în acest caz. "Ministrul de externe a spus că este absolut fals. A fost limpede dintotdeauna că dna Zaghari Ratcliffe se afla în vacanţă în Iran când a fost arestată", a precizat într-un comunicat purtătorul de cuvânt. Acesta a mai adăugat că Johnson a vrut de fapt să "condamne punctul de vedere iranian potrivit căruia pregătirea de ziarişti constituie o infracţiune", fără a pretinde că dna Zaghari Ratcliffe era angajată într-o astfel de activitate.

Boris Johnson "a insistat asupra faptului că remarcile sale nu pot justifica noi acuzaţii în acest dosar şi a îndemnat autorităţile iraniene să o elibereze pe dna Zaghari Ratcliffe din motive umanitare", se mai arată în comunicat. Şeful diplomaţiei britanice şi-a făcut totodată cunoscută intenţia de a se duce în Iran înainte de sfârşitul acestui an pentru a discuta despre această problemă. Nazanin Zaghari-Ratcliffe, în vârstă de 38 de ani, manager de proiecte pentru Thomson Reuters Foundation, a fost condamnată în septembrie anul trecut la cinci ani de închisoare pentru că a luat parte la proteste împotriva autorităţilor, în 2009, iar sâmbătă a fost adusă din nou la tribunal, fiind acuzată de propagandă împotriva regimului, ceea ce i-ar putea prelungi pedeapsa cu 16 ani, conform Agerpres.

Directoarea Thomson Reuters Foundation, Monique Villa, a declarat că vede o "legătură directă" între declaraţiile lui Boris Johnson şi faptul că Nazanin Zaghari-Ratcliffe a compărut din nou în faţa tribunalului la 4 noiembrie. Ministrul iranian de externe a dat însă asigurări că noile evoluţii nu au nicio legătură cu cele spuse de Johnson, a mai indicat Foreign Office.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.