Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson promite o nouă legislaţie pentru a combate 'ameninţarea' rusească

Agerpres
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a promis miercuri un pachet de legi menite să combată mai eficient ''ameninţarea'' reprezentată de Rusia, în urma unui raport ce susţine că guvernul său a ''subestimat'' riscurile rezultate din interferenţa Rusiei, şeful guvernului subliniind totuşi că nu din cauza vreunei presiuni ruseşti britanicii au votat în 2016 în favoarea Brexit-ului, relatează agenţiile EFE şi Reuters.

Vorbind în timpul sesiunii de întrebări şi răspunsuri din Camera Comunelor, premierul conservator s-a apărat în faţa criticilor liderului laburist Keir Starmer, care i-a reproşat că nu a modificat legislaţia mai devreme pentru a da mai multe puteri serviciilor de informaţii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nelu Tătaru, despre o nouă stare de urgență în România: Nu m-aș gândi la asta, ci mai mult la asigurarea măsurilor

''Nicio altă ţară occidentală nu este mai vigilentă faţă de protejarea intereselor sale ori ale comunităţii internaţionale în faţa interferenţei ruse'', a răspuns Johnson, după ce în documentul denumit ''Raportul Rusia'', întocmit de către deputaţi din comisia parlamentară pentru informaţii şi securitate (ISC), guvernul său este acuzat că a fost ''lent'' în răspunsurile faţă de interferenţele ruseşti în afacerile interne britanice şi că a subestimat anvergura activităţilor Moscovei.

El a promis că executivul său ''va propune o legislaţie, nu doar o nouă Lege a Spionajului, nu doar noi legi pentru a ne proteja împotriva furtului proprietăţii noastre intelectuale, ci şi o Lege Magniţki menită să contracareze direct persoane din Rusia sau din altă parte care încalcă drepturile omului''.

În raportul parlamentar i se mai reproşează guvernului de la Londra că nu a evaluat corespunzător posibilitatea unei interferenţa ruseşti în referendumul privind Brexit-ul, în pofida unor semnale de alarmă de la referendumul anterior privind independenţa Scoţiei.

Citește și: Vestea mult așteptată! Când ar putea fi gata primul vaccin împotriva COVID-19

Răspunzând acestei critici, premierul Johnson a deplâns faptul că susţinătorii rămânerii Regatului Unit în UE folosesc acest raport ''pentru a încerca să creeze impresia că interferenţa rusă a fost, într-un fel sau altul, responsabilă pentru Brexit''.

''Oamenii din această ţară nu au votat pentru ieşirea din UE din cauza unei presiuni a Rusiei sau interferenţei ruse. Ei au votat pentru că au dorit să ia înapoi controlul'', a precizat el în faţa parlamentarilor britanici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.