Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson propune alegeri generale pe 12 decembrie

Agerpres
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că va acorda parlamentarilor mai mult timp pentru a dezbate acordul pentru Brexit numai dacă aceştia vor accepta organizarea de alegeri generale pe 12 decembrie, relatează BBC.

Premierul a spus la BBC că se aşteaptă ca Uniunea Europeană să acorde o prelungire a termenului de ieşire din Uniunea Europeană, care este în prezent 31 octombrie, chiar dacă el nu doreşte ”cu adevărat” acest lucru.

Johnson a cerut laburiştilor să susţină organizarea alegerilor generale într-un vot pe care intenţionează să îl organizeze săptămâna viitoare.

Liderii europeni ar urma, vineri, să îşi exprime voinţa asupra amânării Brexitului cu până la trei luni.

Liderul Camerei Comunelor, Jacob Rees-Mogg, a spus că guvernul va prezenta luni o moţiune prin care va solicita organizarea de alegeri anticipate.

Liderul din umbră al Camerei, Valerie Vaz, a spus că laburiştii vor susţine alegerile ”după ce va fi exclusă ieşirea din UE fără acord şi dacă va fi permisă amânarea”.

Într-o scrisoare adresată liderului laburiştilor, Jeremy Corbyn, Johnson a spus că ”opţiunea sa preferată” este o amânare scurtă a Brexitului, ”să zicem pentru 15 sau 30 noiembrie” potrivit news.ro

În acest caz, a scris el, va încerca să ceară aprobarea acordului în Parlament, cu sprijinul laburiştilor.

Premierul a adăugat că ”presupune” că Corbyn ”va colabora cu mine pentru a ratifica noul acord pentru Brexit, astfel încât să ieşim cu un nou acord, nu fără un acord”.

Dacă, aşa cum este aşteptat în mare măsură, amânarea Brexitului va fi până la sfrâşitul lunii ianuarie, Johnson a spus că va cere un vot în Camera Comunelor, săptămâna viitoare, referitor la organizarea de alegeri pe 12 decembrie.

Dacă laburişti vor accepta acest lucru, guvernul va încerca să obţină aprobarea acordului în Parlament înainte ca acesta să fie dizolvat pentru campanie, pe 6 noiembrie.

Premierul a declarat la BBC: ”Mă tem că se pare că prietenii noştri din UE vor răspunde solicitării Parlamentului de a amâna Brexitul, ceea ce nu doresc deloc. Aşa că modalitatea de a face acest lucru, de a realiza Brexitul, cred că este să fim rezonabili cu Parlamentul şi să spunem că, dacă vor cu adevărat mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, atunci o vor putea face, dar numai dacă sunt de acord cu alegeri generale pe 12 decembrie”.

Întrebat ce ar face dacă laburiştii ar refuza să voteze alegerile, Johnson a spus: ”Vom face campanie zi de zi pentru ca oamenii din această ţară să fie eliberaţi de la a fi supuşi unui Parlament care şi-a pierdut utilitatea”.

Premierul a insistat în mod repetat că Marea Britanie va ieşi din UE săptămâna viitoare, cu sau fără un acord. Dar a fost nevoit să trimită o scrisoare UE pentru a cere o amânare, în conformitate cu o lege aprobată de Parlament luna trecută.

Parlamentarii au votat marţi pentru a susţine prima etapă a Proiectului de Acord pentru Retragere, acesta devenind lege, dar au refuzat să accepta planul lui Johnson ca aceasta să fie dezbătută în trei zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.