Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson se deplasează în Irlanda de Nord, blocată în criză după alegerile câştigate de republicani

Inquam Photos - George Călin
Inquam Boris Johnson

Prim-ministrul britanic Boris Johnson este aşteptat luni în Irlanda de Nord pentru a încerca să deblocheze instituţiile locale, paralizate pe fondul tensiunilor tot mai mari între Belfast, Londra şi Bruxelles cu privire la dispoziţiile post-Brexit în această provincie britanică, transmite AFP.

La zece zile după victoria istorică a republicanilor din Sinn Fein la alegerile locale, instituţiile nord-irlandeze sunt blocate, unioniştii din DUP refuzând să participe la formarea executivului, aşa cum prevede totuşi acordul de pace din 1998 de împărţire a puterii, care a pus capăt celor trei decenii de conflict, potrivit Agerpres.

DUP, puternic ataşat uniunii cu Marea Britanie, vrea să protesteze astfel faţă de dispoziţiile protocolului nord-irlandez (acordul semnat de Londra şi Bruxelles pentru a răspunde după Brexit problemei delicate a frontierei dintre Irlanda de Nord şi Republica Irlanda), care, în opinia lor, ameninţă locul provinciei în cadrul Regatului Unit.

Duminică, Downing Street a comunicat că Johnson va transmite la Belfast un 'mesaj clar' diferitelor partide politice nord-irlandeze că 'orice modificare a protocolului trebuie să ducă la o reunire a tuturor partidelor pentru a forma un executiv şi o Adunare locală'.

Adunarea nou aleasă s-a întrunit vineri pentru prima dată de când Sinn Fein, partizanul reunificării cu Republica Irlanda, a obţinut primul loc la alegerile locale de pe 5 mai, o premieră în peste 100 de ani de istorie a provinciei. DUP refuză însă să desemneze un preşedinte al Adunării, blocând activitatea acesteia.

Vicepreşedinta Sinn Fein, Michelle O'Neill, ce ar urma să devină prim-ministru al Irlandei de Nord, a acuzat DUP că ţine 'ostatică societatea pentru Brexit-ul dur pe care l-au adus împreună cu prietenii lor' din Partidul Conservator al lui Boris Johnson.

Invocând tensiunile politice în provincie şi perturbări în schimburile comerciale, guvernul britanic vrea o renegociere în profunzime a protocolului cu Uniunea Europeană, care se declară pregătită doar pentru ajustări.

Londra agită ameninţarea unor acţiuni unilaterale pentru a încălca acordul, posibil chiar din această săptămână, o poziţie inacceptabilă pentru UE care ar putea declanşa represalii comerciale severe.

'Sper că poziţia UE se va schimba', în caz contrar 'va fi necesar să acţionăm' pentru a proteja Acordul de pace din Vinerea Mare din 1998, a afirmat Boris Johnson într-un articol publicat de Belfast Telegraph. 'Etapele următoare' vor fi prezentate în parlament 'în zilele viitoare', a adăugat el.

Într-un interviu pentru site-ul Politico, ministrul de externe irlandez Simon Coveney a subliniat că 'acţiunea unilaterală pentru a încălca dreptul internaţional, nerespectarea deciziilor democratice în Irlanda de Nord vor înrăutăţi semnificativ situaţia'. El a subliniat că UE este dispusă să reducă controalele la mărfurile ce ajung în provincie venind din Marea Britanie.

La Dublin, preşedinta Sinn Fein, Mary Lou McDonald, a acuzat guvernul conservator de la Londra de 'complicitate' cu DUP pentru blocarea executivului şi a Adunării, şi că foloseşte Irlanda de Nord ca 'pion' în negocierile cu Bruxelles.

'Nicio consideraţie pentru nevoile urgente ale familiilor şi lucrătorilor în plină criză a costului vieţii. Nicio consideraţie pentru pacea şi stabilitatea greu obţinute. Nicio consideraţie pentru Acordul din Vinerea Mare. Toţi sunt pioni în strategia britanică a mersului pe sârmă', a scris ea pe Twitter sâmbătă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.