Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Boris Johnson va decide următorii paşi asupra negocierilor post-Brexit cu UE după summitul european

10 Downing Street
Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson va lua o decizie cu privire la ''următorii paşi'' pe care Regatul Unit îi va face privind negocierile cu UE pentru relaţia post-Brexit după summitul european care se desfăşoară joi şi vineri la Bruxelles, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al guvernului de la Londra, potrivit agenţiei EFE, potrivit Agerpres.

Boris Johnson a stabilit 15 octombrie ca dată limită pentru ajungerea la un acord cu Bruxelles-ul privind viitoarele relaţii între Regatul Unit şi UE, în special la capitolul comercial, care să intre în vigoare pe 31 decembrie, când se încheie perioada de tranziţie post-Brexit.

Dar purtătorul său de cuvânt a confirmat miercuri că încă există divergenţe între Bruxelles şi Londra. El a subliniat că dosarul pescuitului continuă să fie unul dintre principalele obstacole în apropierea poziţiilor; reprezentanţii britanici ai acestui sector se împotrivesc menţinerii accesului pescarilor europeni în apele britanice.

Londra şi-a exprimat dezamăgirea şi faţă de refuzul Bruxelles-ului de a se iniţia redactarea unui proiect de acord care să cuprindă temele asupra cărora există un consens. ''Faptul că nu ne putem baza pe un text comun face ca progresul să fie mult mai dificil'', a spus purtătorul de cuvânt al premierului Johnson.

Citește și: Ludovic Orban reacționează după recordul COVID-19: ‘Suntem într-un moment de cumpănă. Putem opri creșterea numărului de cazuri’

Acesta din urmă va avea miercuri seară o discuţie telefonică cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Pe ansamblu, Bruxellesul doreşte un acord extins care să cuprindă şi norme ale UE privind concurenţa, mediul sau fiscalitatea, în timp ce Londra doreşte doar un acord clasic de liber schimb, premierul Johnson sugerând un acord după modelul celui încheiat de UE cu Canada.

Negocierile au fost complicate şi mai mult de un proiect de lege privind piaţa internă promovat de guvernul britanic în vederea menţinerii integrităţii pieţei britanice şi despre care Comisia Europeană avertizează că încalcă protocolul privind Irlanda de Nord din acordul de retragere din UE convenit între Bruxelles şi Londra.

Comisarul european pentru piaţa unică, Thierry Breton, a declarat marţi că UE este pregătită pentru eventualitatea în care nu s-ar ajunge la nicio înţelegere cu Regatul Unit. 'Preferăm un acord, dar nu cu orice preţ, iar dacă nu va fi niciun acord, suntem pregătiţi. Vămile noastre sunt gata pentru lipsa unui acord şi este urgent să se pregătească pentru asta şi vămile britanice', a spus comisarul european la postul de radio BFM, preluat de Reuters.

Dacă tratativele eşuează, relaţiile comerciale dintre UE şi Regatul Unit vor fi guvernate de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Totuşi, chiar şi în această eventualitate vor trebui încheiate unele acorduri sectoriale care să reglementeze domenii în care ar surveni un vid legislativ, cum ar fi transporturile între UE şi Regatul Unit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.