DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Boris Johnson vrea să le ''bage în cap'' europenilor că Regatul Unit e o singură ţară

CCIR
Brexit

Premierul britanic Boris Johnson a avertizat sâmbătă Uniunea Europeană că va face ''orice este nevoie'' pentru a asigura desfăşurarea neîngrădită a fluxurilor comerciale între Marea Britanie şi Irlanda de Nord, inclusiv prin activarea clauzei de salvgardare din acordul de Brexit,

Dispoziţiile comerciale specifice incluse în protocolul nord-irlandez din acest acord au impus controale şi birocraţie în desfăşurarea acestor fluxuri comerciale, până într-acolo încât ameninţă aprovizionarea Irlandei de Nord cu produse din carne din Marea Britanie (în special cârnaţi englezeşti) şi creează, potrivit Londrei, o frontieră de facto în interiorul Regatului Unit, ameninţând integritatea şi suveranitatea acestei ţări.

Conform acestui protocol, pentru evitarea reapariţiei unei frontiere fizice între Irlanda de Nord şi Irlanda, care ar ameninţa acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale au fost deplasate în porturile nord-irlandeze, controale ce se aplică şi pentru mărfurile venite din Marea Britanie. Irlanda de Nord rămâne astfel atât în teritoriul vamal britanic cât şi în piaţa unică europeană, situaţie care în practică a perturbat comerţul dintre Marea Britanie şi Irlanda de Nord şi a determinat guvernul de la Londra să ceară Bruxellesului revizuirea protocolului nord-irlandez, ceea ce UE refuză, informează Agerpres.

''Cred că putem rezolva asta, dar prietenii şi partenerii noştri europeni trebuie să înţeleagă că vom face orice este nevoie (...) Dacă protocolul va continua să fie aplicat în acest mod, atunci desigur că nu vom ezita să invocăm articolul 16'', a declarat Johnson la postul Sky News, sugerând invocarea unei clauze de salvgardare şi extinderea unilaterală a perioadei de graţie pentru controalele în porturile nord-irlandeze.

''Am vorbit astăzi (la summitul G7) cu unii dintre prietenii noştri, care nu par să înţeleagă că Regatul Unit este o singură ţară, un singur teritoriu. Pur şi simplu trebuie să le bag asta în cap'', a mai spus premierul britanic.

El a abordat problema protocolului nord-irlandez în marja summitului G7 cu cancelarul german Angela Merkel, cu preşedintele francez Emmanuel Macron, precum şi cu preşedinţii Comisiei Europene şi Consiliului European, Ursula von der Leyen şi Charles Michel. Dar aceştia s-au arătat inflexibili şi i-au cerut lui Johnson să aplice protocolul aşa cum a fost convenit.

Preşedintele american Joe Biden, care are origini irlandeze, şi-a reafirmat şi el la summit ataşamentul faţă de protocolul nord-irlandez, în opinia sa o garanţie a păcii în acel teritoriu care până la acordul din 1998 a fost marcat de trei decenii de confruntări sângeroase între unioniştii favorabili rămânerii sub coroana britanică şi republicanii susţinătorii ai unirii cu Republica Irlanda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.