Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Borisov cere ca armata bulgară să cumpere avioane multirol noi, nu second hand

Boiko Borisov

Premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat vineri că se vor purta negocieri cu trei companii occidentale pentru achiziţia de avioane de luptă în vederea modernizării forţelor aeriene bulgare, dar a insistat că aceste avioane trebuie să fie noi, în niciun caz la mâna a doua, relatează agenţiile BTA şi Novinite.

El a promis că negocierile se vor desfăşura cât mai rapid posibil, dar în acelaşi timp vor fi analizate cu mare atenţie toate detaliile, întrucât 'este vorba de mulţi bani şi trebuie să negociem un aranjament cât mai bun cu concesii privind plata eşalonată şi costurile'. 'Să lăsăm experţii să se pronunţe, dar avioanele trebuie să fie noi - oricum se vor cheltui foarte mulţi bani pentru ele', a indicat şeful executivului bulgar, după ce a participat la Sofia la o dezbatere cu tema 'Parteneriatul transatlantic din perspectiva preşedinţiei bulgare a Consiliului UE'.

Ministerul bulgar al Apărării doreşte să achiziţioneze opt avioane multirol, care să completeze actuala flotă de avioane de vânătoare ruseşti de tipul MiG-29, iar până în luna martie primise trei oferte pentru avioane noi sau la mâna a doua. Una dintre oferte este pentru avioane de producţie americană F-16 la mâna a doua, care ar urma să fie livrate de Portugalia şi să fie modernizate cu echipamente americane. Cealaltă ofertă de avioane la mâna a doua a fost înaintată de Italia pentru aparate Eurofighter Typhoon. Singura ofertă pentru avioane noi este cea a companiei suedeze SAAB, pentru avioane Gripen, conform Agerpres.

Între timp, oferta ce priveşte avioanele americane F-16 la mâna a doua a fost descalificată, întrucât se solicitau plăţi în avans. Prin urmare, premierul Borisov a precizat vineri că se vor purta negocieri cu cei trei producători ale avioanelor mai sus menţionate pentru achiziţia de avioane noi. În declaraţia sa pe acest subiect premierul bulgar a mai spus că şi companiile ruse MIG şi Sukhoi produc avioane noi. 'Dacă tot le cumpărăm, măcar să fie noi', a insistat Borisov, precizând că la negocieri se va pune mare accent pe discounturi şi eşalonarea plăţilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.