Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bosnia a repatriat un grup de 25 de cetăţeni din Siria, dintre care şapte luptători suspectaţi că s-au alăturat unor 'organizaţii teroriste',

bosnia

Bosnia a repatriat joi un grup de 25 de cetăţeni ai săi din Siria, dintre care şapte luptători suspectaţi că s-au alăturat unor 'organizaţii teroriste', a comunicat Ministerul Securităţii, transmite AFP, potrivit Agerpres.

În grupul respectiv au mai figurat şase femei şi 12 copii care se aflau în tabere din Siria.

Potrivit ministerului, operaţiunea de repatriere a fost dusă la bun sfârşit cu sprijinul guvernului american.

'Cei şapte bărbaţi care au luptat în rândurile unor organizaţii teroriste în Siria şi în Irak au fost predaţi parchetului', precizează comunicatul.

Suspectaţi că au urmat 'un antrenament militar sau paramilitar în străinătate', ei au fost imediat plasaţi în arest şi vor fi judecaţi.

Importante forţe de ordine au fost desfăşurate în proximitatea aeroportului din Sarajevo pentru sosirea grupului.

Femeile şi copii au fost conduşi la un centru de primire a migranţilor, în apropiere de Sarajevo, pentru a primi asistenţă medicală.

Citește și: SURSE - PLANURILE lui Ciolacu pentru Congresul PSD

Ministerul Securităţii anunţase anterior că femeile şi copii vor primi în scurt timp permisiunea de a reveni la casele lor.

Între 2012 şi 2016, aproximativ 300 de cetăţeni bosniaci au plecat în Siria şi în Irak, dintre care 55% bărbaţi, 20% femei şi restul copii, conform datelor obţinute recent de AFP de la autorităţi.

În jur de 100 de adulţi au murit şi, înaintea repatrierii de joi, alţi 49 reveniseră deja în Bosnia în ultimii trei ani (44 de bărbaţi şi cinci femei).

Douăzeci şi patru de bărbaţi au fost judecaţi şi condamnaţi pentru că s-au alăturat jihadiştilor în Siria sau Irak, mai ales grupării Stat Islamic.

Unii specialişti consideră totuşi că pedepsele pronunţate, între 12 luni şi 4 ani de detenţie, sunt prea clemente.

Opt bărbaţi bosniaci care au fost judecaţi au pledat vinovat şi s-au angajat să coopereze cu autorităţile, urmând să primească câte 12 luni de închisoare.

Autorităţile estimează că, înaintea repatrierii grupului de joi, în taberele din Siria se mai aflau în jur de 100 de adulţi (45% bărbaţi şi 55% femei), precum şi un număr neprecizat de copii, unii născuţi în Siria sau în Irak.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.