Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brașovul dărâmă mitul nou al Clujului

Inquam Photos / Octav Ganea
recensamant 2022

Recensământul Populației și Locuințelor, cel mai important eveniment social al anului, a debutat pe 14 martie, pentru prima dată în istorie, sub o nouă formă. Întregul proces este complet digitalizat și a fost introdusă și o etapă de autorecenzare, care se desfășoară până pe 15 mai, urmând ca apoi să aibă loc intrarea recenzorilor în teren, la acele adrese unde nu s-a făcut autorecenzarea.

STIRIPESURSE.RO prezintă rezultatele primelor 12 zile de autorecenzare care se face pe site-ul special dedicat, recensamantromania.ro. Astfel, după 12 zile, Institutul Național de Statistică a recepționat aproape 1.314.000 de chestionare.

Bucureștiul este pe primul loc, cu peste 142.000 de chestionare completate și trimise. Bătălia de pe podium este aprinsă, Brașovul are cu aproape 600 de chestionare peste Cluj. Asta, deși clujenii au fost pe locul doi în primele 10 zile și se mândresc că au devenit un hub IT la nivel național. Județele Ilfov, Iași, Constanța și Timiș sunt și ele în top. În schimb, Mehedinți, Giurgiu și Tulcea sunt codașe, până acum, în topul autorecenzării.

Facem mențiunea că fiecare salariat care se autorecenzează sau este autorecenzat are dreptul la o zi liberă plătită din partea angajatorului.

Citește și: Trucul prin care poți obține o zi liberă de la serviciu: Îți ia numai 15 minute ca să îl faci

Autorecenzarea se poate face pe www.recensamantromania.ro sau pe autorecenzare.insse.ro. Pentru cei care nu au dispozitive conectate la internet sau nu știu să utilizeze un astfel de instrument, autorecenzarea se poate face în punctele de autorecenzare asistată stabilite de fiecare primărie din țară.

Angajatorii au obligaţia de a le acorda angajaților care prezintă codul eliberat de platformă o zi liberă. Ziua liberă plătită se acordă în termen de maximum 12 luni de la data realizării cu succes a autorecenzării, respectiv până cel târziu în luna mai a anului 2023, de comun acord angajat-angajator. Codul de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării este generat automat de platforma informatică a site-ului recensământului pentru fiecare formular individual transmis cu succes către baza de recensământ.

Pentru prima dată în istoria recensămintelor, Institutul Național de Statistică a decis ca Recensământul Populației și Locuințelor să aibă loc doar digital, fără celebrele formulare pe hârtii. O primă etapă, cea a autorecenzării, a început pe 14 martie, când românii pot completa online formularele și vor primi o zi liberă de la serviciu. Este o premieră de care pot profita, conform legii, toți românii cu contract de muncă, indiferent că sunt de la stat sau de la privat, și care aleg să se autorecenzeze în perioada 14 martie - 15 mai. În această etapă, are loc, simultan, și autorecenzarea asistată, când cei care vor să se autorecenzeze, dar întâmpină dificultăți, o pot face cu ajutorul unui recenzor la un terminal pus la dispoziție de fiecare primărie din România.

A doua etapă este recensământul obișnuit, dar care vine și ea cu o premieră: recenzarea va fi făcută de către recenzori pe tabletă. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

Toată procedura de autorecenzare, de la completarea formularului de preînregistrare până la apăsarea butonului de finalizare a chestionarului de recensământ durează, de regulă, între 10 și 15 minute.content-imagecontent-imagecontent-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.