Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

21 de cercetători brazilieni refuză medalii din cauza unei dispute cu preşedintele Jair Bolsonaro

Xinhua
Jair Bolsonaro

Douăzeci şi unu de cercetători cărora le-a fost decernată una dintre cele mai înalte distincţii ale Braziliei au refuzat să primească sâmbătă medaliile, după ce preşedintele Jair Bolsonaro i-a retras din listă pe doi dintre colegii lor a căror activitate aparent nemulţumeşte guvernul, scrie Le Figaro.

Preşedintele de extremă dreapta a nominalizat 25 de persoane pentru a primi Ordinul Naţional în Merit Ştiinţific pe care Brazilia l-a creat în 1992 cu scopul de a recompensa autorii celor mai importante contribuţii în ştiinţă şi tehnologie. Două zile mai târziu, el a retras numele a doi eminenţi cercetători din această listă.

Unul dintre ei este Marcus Lacerda, care a realizat unul dintre primele studii despre ineficienţa contra Covid-19 a clorochinei, mult timp susţinută de Jair Bolsonaro în lupta contra pandemiei. Cealaltă persoană este Adele Benzaken, care a fost concediată din fruntea Departamentului pentru HIV/SIDA a Ministerului brazilian al Sănătăţii atunci când Bolsonaro a devenit preşedinte în 2019, informează News.ro.

„Este o nouă demonstraţie clară de persecuţie a oamenilor de ştiinţă”, au scris în scrisoarea deschisă cei 21 de protestatari, care au denunţat „o strategie de atac sistematic a ştiinţei şi tehnologiei” din partea actualului guvern brazilian. Prin „acest protest, care ne întristează”, cercetătorii spun că îşi exprimă „indignarea în faţa distrugerii sistemului universitar brazilian şi a ştiinţei şi tehnologiei în general”.

Jair Bolsonaro a fost aspru criticat din partea comunităţii ştiinţifice pentru tăierile sale din buget la cercetare şi tehnologie, respingerea constant a rezultatelor ştiinţifice şi a răspândirii de false informaţii, în special în ceea ce priveşte Covid-19.

Preşedintele, pe lângă apelul său de a folosi clorochina în tratarea acestei boli, în ciuda dovezilor de ineficienţă a ei, a ignorat şi recomandările experţilor în ceea ce priveşte utilizarea măştilor de protecţie sau a izolării pentru a stopa pandemia.

Într-un interviu pentru AFP, Adele Benaken s-a arătat „extrem de onorată” de această decizie a colegilor ei de a refuza medaliile în faţa a ceea ce ea a numit un tratament „neelegant” al guvernului faţă de ea şi faţă de colegul ei Marcus Lacerda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.