Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia: Pedepse grele într-un nou proces în legătură cu revoltele de la Brasilia

meer.com
justitie brazilia

Curtea Supremă a Braziliei a condamnat luni trei susţinători ai fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro la pedepse grele de până la 17 ani de închisoare pentru tentativă de lovitură de stat în timpul revoltelor de la Brasilia din ianuarie, informează marţi France Presse, potrivit Agerpres.

La sfârşitul unui proces de o săptămână în faţa a unsprezece judecători ai Tribunalului Suprem Federal, Moacir Jose dos Santos, în vârstă de 52 de ani, a fost condamnat la 17 ani de închisoare. Joao Giffoni, 26 de ani, şi Davis Baek, în vârstă de 42 de ani, au fost condamnaţi la 12, respectiv 14 ani de închisoare.

De asemenea, Curtea i-a condamnat pe cei trei inculpaţi la o amendă de 30 de milioane de reali (5,7 milioane de euro) fiecare.

La 8 ianuarie 2022, la o săptămână după învestirea preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva, mii de persoane care refuzau să accepte alegerea sa împotriva lui Jair Bolsonaro s-au adunat în emblematica Piaţă a celor Trei Puteri din Brasilia, inima democraţiei braziliene.

Protestatarii au invadat palatul prezidenţial, Parlamentul şi Curtea Supremă, în scene ce aminteau de atacul asupra Capitoliului din Washington de către susţinătorii lui Donald Trump la 6 ianuarie 2021.

Pagubele au fost considerabile, cu distrugerea unor opere de artă de o valoare inestimabilă în clădirile futuriste proiectate de arhitectul Oscar Niemeyer.

Judecătorul raportor, Alexandre de Moraes, a considerat că Moacir Jose dos Santos făcea parte dintr-un "grup infracţional" care urmărea "ruptura instituţională prin lovitură de stat, intervenţia militară şi sfârşitul statului de drept democratic".

Învinuitul a fost condamnat pentru toate infracţiunile de care a fost acuzat, inclusiv "lovitură de stat" şi "abolirea violentă a statului de drept democratic".

În septembrie, în timpul primului proces al revoltelor, alte trei persoane au fost condamnate la pedepse cuprinse între 14 şi 17 ani de închisoare.

În total, parchetul brazilian a iniţiat deja proceduri împotriva a 232 de persoane, iar investigaţiile continuă pentru a-i demasca pe cei care au pus la cale complotul şi stabili responsabilităţi în cadrul poliţiei şi armatei.

Jair Bolsonaro, care se afla în Statele Unite pe 8 ianuarie, este investigat pentru a se descoperi dacă a jucat vreun rol în instigarea violenţei. El neagă categoric orice implicare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.