Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brazilia sfidează activiștii de mediu cu un gest istoric: Singurul portavion din America Latină a fost scufundat în Atlantic (FOTO)

Brazilia a scufundat un portavion dezafectat în Oceanul Atlantic, în largul coastei sale nord-estice, a anunțat Marina braziliană, în ciuda avertismentelor ecologiștilor că nava ruginită, construită în anii 1960 în Franța, va polua marea și va afecta lanțul trofic marin, scrie Reuters.

Portavionul de 32.000 de tone plutea în largul mării de trei luni, după ce Turcia i-a refuzat intrarea pentru a fi dezmembrat pe un șantier local, deoarece reprezenta un pericol pentru mediu, iar nava a fost remorcată înapoi în Brazilia.

Portavionul a fost scufundat vineri seara târziu, a precizat Marina într-un comunicat, pentru a "evita pierderile logistice, operaționale, de mediu și economice pentru statul brazilian", a spus acesta.

Nava Sao Paulo a fost scufundată în apele braziliene, la 350 de kilometri de coastă, unde marea are o adâncime de 5.000 de metri, un loc ales pentru a atenua impactul asupra pescuitului și ecosistemelor, a precizat Marina.

Procurorii federali și Greenpeace ceruseră guvernului brazilian să oprească scufundarea, afirmând că aceasta este "toxică" din cauza materialelor periculoase, inclusiv 9 tone de azbest folosit în panouri.

Portavionul din clasa Clemenceau a servit marina franceză timp de patru decenii sub numele de Foch, fiind capabil să transporte 40 de avioane de război.

După ce portavionul a fost scos din uz, compania turcă de reciclare navală Sök Denizcilik Tic Sti a cumpărat corpul navei pentru 10,5 milioane de dolari, dar a trebuit să îl tracteze înapoi peste Atlantic când Turcia a interzis intrarea.

Marina braziliană a declarat că a cerut companiei să repare portavionul la un șantier naval brazilian, dar după ce o inspecție a arătat că acesta lua apă și risca să se scufunde, Marina a interzis intrarea navei în porturile braziliene, apoi a decis apoi să scufunde Sao Paulo în largul mării.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.