Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BRD a obţinut un profit net de 326 milioane lei în primul trimestru

brd.ro
brd

BRD - Groupe Societe Generale a anunţat joi un profit net de 326 milioane lei, în primul trimestru din acest an, în scădere cu 4,61% faţă de primul trimestru din 2023 când a raportat un profit net de 342 milioane lei, conform unui raport al băncii.

Venitul net bancar a crescut cu 5,3% în primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă din 2023, până la 985 milioane lei. Aceasta a fost susţinută în principal de creşterea cu 6,8% în dinamică anuală a veniturilor nete din dobânzi, determinată de efectul pozitiv de volum, în timp ce impactul dobânzilor s-a inversat, având în vedere ratele mai scăzute ale dobânzii comparativ cu primul trimestru din 2023 (media ROBOR 3M a scăzut de la 7,10% în T1 2023 la 6,11% în T1 2024).

Comisioanele nete au crescut cu 8,0%, propulsate de veniturile mai mari din transferuri, carduri şi activităţi pe piaţa de capital, precum şi de contribuţia sporită a angajamentelor extrabilanţiere, parţial temperată de veniturile mai scăzute aferente retragerilor la ghişeu, ca urmare a creşterii penetrării canalelor digitale şi de contracţia comisioanelor pentru conturile curente neincluse în pachete.

Conform raportului, BRD a avut cheltuieli operaţionale de 529,470 milioane de lei, în primul trimestru din acest an, în creştere cu 4,23% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Profitul brut al grupului BRD

Profitul brut al grupului BRD a atins 455 milioane lei în primul trimestru din 2024, în urcare cu 6,5% comparativ cu primul trimestru din 2023, iar raportul cost-venit a fost îmbunătăţit prin efectul pozitiv al veniturilor (53,8% în primul trimestru 2024 faţă de 54,3% în primele trei luni din 2023).

Calitatea portofoliului de credite a rămas solidă, iar rata NPL se situează în jurul nivelului minim istoric, ajungând la 2,1% în martie 2024 (1,9% la sfârşitul anului 2023), în timp ce rata de acoperire a creditelor neperformante rămâne confortabilă (76,4% în martie 2024 faţă de 75,9% la sfârşitul anului 2023, la nivelul băncii).

Costul net al riscului a înregistrat o alocare netă de provizioane de 54,3 milioane lei în primul trimestru din 2024, comparativ cu alocarea netă de provizioane de 9,4 milioane lei în primul trimestru din 2023, ce reflectă un nivel mai apropiat de cel caracteristic de-a lungul unui ciclu economic.

Creditele nete ale BRD

Creditele nete ale Grupului BRD, inclusiv creanţele din leasing, au înregistrat o creştere de două cifre, de 12,3%, comparativ cu sfârşitul lunii martie 2023, determinată de operaţiuni de finanţare dinamice pe segmentul companiilor, în timp ce activitatea de creditare pe segmentul retail a demonstrat rezilienţă la efectele generate de contextul financiar mai tensionat, ratele ridicate ale dobânzilor şi incertitudinile tot mai mari privind perioada viitoare.

Pe segmentul retail, creditele nete au crescut cu 7,2%, la sfârşitul lunii martie 2024, cu contribuţii solide atât din partea persoanelor fizice, cât şi din cea a clienţilor companii mici. Producţia de credite pentru persoane fizice a atins un nou nivel record, 2,35 miliarde lei în primul trimestru din 2024, 43% în dinamică anuală, datorită celui mai bun trimestru pentru creditele de consum, cu o creştere impresionantă de 51%, precum şi creditelor noi pentru locuinţe care au revenit pe creştere, atât ca valoare (45%), cât şi ca număr (32%).

Portofoliul de credite pentru companii a continuat să înregistreze o performanţă solidă (credite nete în creştere cu 20,2% la sfârşitul lunii martie 2024), pe baza unei acoperiri sectoriale dedicate, a parteneriatelor pe termen lung şi a bunei reputaţii pe piaţă.

Grupul BRD contează pe o bază de depozite solidă şi diversificată, cu o creştere consistentă, de 13,3%, la sfârşitul lunii martie 2024. Depozitele retail (creştere anuală de 12%), o sursă stabilă şi semnificativă de finanţare, au înregistrat intrări solide în depozite la termen de la clienţi persoane fizice, în contextul în care ratele de dobândă au rămas ridicate. Depozitele companiilor au crescut în mod semnificativ cu 15,8%, la sfârşitul lunii martie 2024, stimulate în principal de creşterea intrărilor nete provenind de la companiile mari (creştere de 17,9%), urmate de cele ale IMM-urilor (creştere de 12,8%).

BRD - Groupe Societe Generale operează o reţea de 391 de unităţi. Activele totale ale băncii se ridicau, la sfârşitul lunii martie 2024, la 81,7 miliarde lei. BRD face parte din Grupul Societe Generale. Grupul are 126.000 de angajaţi în 65 de ţări şi 25 de milioane de clienţi în întreaga lume.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.