Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking - Doliu la Casa Alba! Fosta primă doamnă Rosalynn Carter a murit

rosalynn carter

Fosta primă doamnă a Statelor Unite Rosalynn Carter, pe care președintele Jimmy Carter a numit-o „o prelungire a mea” datorită rolului său proeminent în administrația sa, chiar dacă a promovat neobosit cauza sănătății mintale, a murit duminică la vârsta de 96 de ani, a anunțat Centrul Carter. Rosalynn Carter a murit liniștită, cu familia sa alături, se arată într-un comunicat citat de Reuters. În mai 2023, familia Carter declarase că aceasta suferea de demență, dar continua să trăiască fericită în casa cuplului din Plains, Georgia.

Jimmy și Rosalynn Carter au fost cel mai longeviv cuplu prezidențial căsătorit, după ce s-au căsătorit în 1946, când el avea 21 de ani, iar ea 18 ani. După ce mandatul său solo s-a încheiat în 1981, el s-a bucurat, de asemenea, de mai mulți ani de după Casa Albă decât orice alt președinte dinaintea lui, iar ea a jucat un rol esențial în acești ani, inclusiv ca parte a Centrului Carter, organizație non-profit, și a organizației caritabile Habitat for Humanity.„Cel mai bun lucru pe care l-am făcut vreodată a fost să mă căsătoresc cu Rosalynn”, a declarat Carter pentru canalul de televiziune prin cablu C-SPAN în 2015. „Acesta este apogeul vieții mele”. Înainte de a veni la Washington, în 1977, era văzută ca fiind modestă și liniștită, dar s-a transformat într-un orator elocvent, militantă și activistă.

Pasiunea ei permanentă, care a depășit cu mult anii petrecuți la Casa Albă, a fost pentru bolnavii cu afecțiuni mintale, nu din cauza unei legături personale, ci din cauza unui sentiment puternic că este nevoie de susținere.

Înainte ca Jimmy Carter să fie ales președinte în 1976, Roslynn era în mare parte necunoscută în afara Georgiei, unde soțul ei fusese un cultivator de arahide devenit guvernator. Democrat, acesta a avut un mandat de patru ani, pierzând în 1980 în fața lui Ronald Reagan, un fost guvernator republican al Californiei și actor de la Hollywood.

La Washington, soții Carter erau o echipă, președintele numind-o „o prelungire a mea” și „cel mai apropiat consilier al meu”. Era adesea invitată să participe ca observator la ședințele de cabinet și la discuțiile de strategie politică. Într-un interviu acordat în 1978 editorilor de reviste, Carter a declarat că a împărtășit aproape totul cu soția sa, cu excepția materialelor strict secrete. „Cred că ea înțelege conștiința poporului american și atitudinile sale poate mai bine decât mine”, a spus el. Prima doamnă a fost trimisă, de asemenea, în misiuni oficiale importante în America Latină și a făcut parte din campania nereușită pentru ratificarea Amendamentului privind egalitatea drepturilor la Constituția SUA, pentru a asigura tratamentul egal al femeilor în fața legii Criza ostaticilor iranieni - în care diplomați americani și alte persoane au fost ținute captive la Teheran după revoluția islamică - a avut loc când Carter încerca să fie reales. Criza a contribuit la prăbușirea președinției sale, deoarece s-a abținut din campanie în timp ce încerca să rezolve situația.

În acea perioadă, Rosalynn Carter a încercat să își susțină soțul, ținând discursuri în 112 orașe din 34 de state în timpul unui turneu de 44 de zile. Discursurile și incursiunile ei în mulțime au fost creditate ca fiind cele care l-au ajutat pe Carter să îl învingă pe contracandidatul democrat Ted Kennedy în alegerile primare din 1980, deși acesta a pierdut în mod covârșitor în fața lui Reagan în alegerile generale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.