Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking: Alegerile prezidențiale au loc în septembrie/ Legea a fost votată!/ Update

Inquam Photos/ Octav Ganea
alegeri tur II prezidentiale 24 11 2019

Camera Deputaților a aprobat, marți, legea care permite devansarea datei alegerilor prezidențiale. Astfel, alegerile pentru președinte pot avea loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul președintelui în funcție.

Update 2: Termen sedinta de judecata - 20 martie - sesizarea ref. la Legea pentru modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei (Pl-x 101/2024).

Update 1 - USR și Forța Dreptei au contestat la Curtea Constituțională proiectul legislativ privind devansarea datei alegerilor prezidențiale

Potrivit legii, ziua alegerilor prezidențiale este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.

Proiectul, care a fost inițiat de 19 parlamentari UDMR, prevedea inițial că alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterioare datei la care ajunge la termen mandatul de președințe.

USR a cerut retrimiterea la comisii, însă solicitarea a fost respinsă

„PSD roșu și PSD galben, v-ați dat mâna să călcați în picioare democrația. Modificați legile electorale în an electoral. Aproape trei luni mai sunt până pe 9 iunie și nimeni nu știe ce vreți să faceți cu legea și cu comasarea. Vă bateți joc de dreptul oamenilor de a alege și de a fi aleși pentru niște mici avantaje politice și electorale. Vreți să faceți o manevră cu prezidențialele. Vreți să mutați campania electorală în august, când toată lumea va fi la munte, la mare”, spunea Ionuț Moșteanu în timpul dezbaterilor.

Legea, care a fost aprobată de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, cu 183 voturi „pentru”, 84 „împotrivă” și o abținere, merge la promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.