Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

USR și Forța Dreptei au contestat la Curtea Constituțională proiectul legislativ privind devansarea datei alegerilor prezidențiale

Inquam Photos/ Octav Ganea
PMP USR Forta Dreptei

USR și Forța Dreptei au contestat la Curtea Constituțională proiectul legislativ privind devansarea datei alegerilor prezidențiale.

Update: Termen sedinta de judecata - 20 martie - sesizarea ref. la Legea pentru modificarea art.5 alin.(1) din Legea nr. 370/2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei (Pl-x 101/2024).

Inițiativa a fost adoptată astăzi în Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Potrivit actului normativ, alegerile pot avea loc cu cel mult 90 de zile anterior lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea momentului votării guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.

Context

Camera Deputaților a aprobat, marți, legea care permite devansarea datei alegerilor prezidențiale. Astfel, alegerile pentru președinte pot avea loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul președintelui în funcție.

Potrivit legii, ziua alegerilor prezidențiale este duminica. Alegerile au loc cu cel mult trei luni de zile anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de președinte. Cu cel puțin 75 de zile înaintea zilei votării, Guvernul stabilește data alegerilor prin hotărâre.

Proiectul, care a fost inițiat de 19 parlamentari UDMR, prevedea inițial că alegerile au loc cu cel mult 90 de zile anterioare datei la care ajunge la termen mandatul de președințe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.