Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - Decizie CCR: alegerile prezidențiale vor avea loc în septembrie

www.ccr.ro
CCR

Deputaţii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea UDMR care permite devansarea alegerilor prezidenţiale. Judecătorii CCR au respins sesizarea opoziției, iar acum s-a dat undă verde pentru organizarea alegerilor prezidențiale în luna septembrie.

Camera Deputaţilor a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege al UDMR care prevede modificarea datei alegerilor preşedintelui României, astfel încât să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul.

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a anunţat că alegerile prezidenţiale vor avea loc în 15 şi 29 septembrie, iar în 8 decembrie se vor desfăşura alegerile generale.

Ce au contestat liderii opoziției

„PSD şi PNL continuă să calce în picioare democraţia. Votul de azi, pe repede-înainte, ca să poată devansa alegerile prezidenţiale, este doar un alt pas făcut de Partidul Unic PSD-PNL din planul diabolic «marea comasare», prin care partidele lui Ciolacu, Ciucă şi Iohannis încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere, să poată jefui această ţară încă patru ani sau şi mai mult.

Ne aşteptăm ca legea adoptată azi să fie declară neconstituţională sau, măcar, CCR să constate că modificarea termenelor pentru alegerile prezidenţiale să nu vizeze alegerile din 2024, ca să rămânem în sfera recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Iar la urne, indiferent când va decide Partidul Unic să îi cheme pe români, vom opri PSD şi PNL, nu îi vom lăsa pe Nicu şi Marcel să ne fure viitorul!”, a afirmat liderul USR, Cătălin Drulă.

La rândul său, preşedintele partidului Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a spus că nu pricepe „cum UDMR, alungat cu surle şi tobe de la guvernare, vine să facă jocul PSD şi PNL, astfel încât să mascheze intenţia clară de fraudare a alegerilor din acest an”.

„Eu nu m-aş mira dacă mâine ne vom trezi cu un proiect de lege în care în septembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2024 – 2029, în octombrie pentru 2029 – 2034 şi, eventual, în noiembrie să facem alegerile prezidenţiale pentru mandatul 2034 – 2039. Nu ar fi niciun fel de mirare la lipsa de democraţie şi de respect faţă de cetăţean a acestei coaliţii de guvernare”, a precizat Ludovic Orban.

Pe declaraţiile PSD-PNL privind posibilele date pentru organizarea alegerilor prezidenţiale, strângerea de semnături ar urma să înceapă în luna iulie, iar campania electorală propriu-zisă, în august.

„Este inacceptabil şi neconstituţional să modifici regulile cu doar câteva luni înainte. Legea votată astăzi încalcă nu mai puţin de nouă articole din Constituţie şi, evident, decizii precedente ale CCR, plus recomandările Comisiei de la Veneţia.

Nu poţi tu, Putere, să vii să schimbi regulile în timpul jocului, pentru că aşa îţi convine. Toate partidele şi toţi candidaţii îşi fac planul de campanie şi îşi planifică resursele financiare şi umane pe calendarul şi legislaţia în vigoare.

Or, PSD şi PNL schimbă din mers, fac totul harcea-parcea, pentru a-l salva pe Nicolae Ciucă şi PNL. Nu vor câştiga cu această şmecherie, o vorbă veche din români spune că nu e pentru cine se pregăteşte. Următorul preşedinte al României va fi dat de alianţa Dreapta Unită”, a adăugat Ionuţ Moşteanu, purtătorul de cuvânt al USR şi liderul grupului USR din Camera Deputaţilor.

„Toţi deputaţii Forţa Dreptei au semnat sesizarea către Curtea Constituţională privind această schimbare disperată pe care partidele de la guvernare, alături de UDMR, o fac pentru Klaus Iohannis şi pentru viitorul preşedinte. Dreapta Unită va avea un candidat competitiv la alegerile prezidenţiale şi nu ne temem de nicio confruntare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.