Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING DIICOT, percheziții la Rompetrol Rafinare

breaking news stiripesurse.ro

Procurorii DIICOT Ploieşti au făcut, miercuri, trei descinderi în Ploieşti şi Constanţa, la sediul companiei Rompetrol Rafinare S.A într-un dosar în care sunt cercetate infracţiuni de fals în înscrisuri sub semnătură şi înşelăciune. Anchetatorii suspectează că reprezentanţii rafinăriei Vega din Ploieşti au depus declaraţii false la Agenţia pentru Protecţia Mediului Prahova privind ecologizarea unui batal întocmind documentaţia aferentă costurilor pentru astfel de operaţiuni în valoare de peste zece milioane de lei.

„Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2018, mai multe persoane ar fi constituit un grup infracţional organizat, cu scopul de a înşela atât Statul Român, reprezentat de o instituţie, în calitate de beneficiar a 44.69% din acţiunile unei societăţi comerciale, cât şi pe ceilalţi acţionari ai firmei. Prin declaraţii false, membrii grupului infracţional organizat ar fi creat aparenţa că un batal al unei rafinării din municipiul Ploieşti ar fi fost ecologizat în totalitate, extrăgându-se atât gudron acid, cât şi sol contaminat, în condiţiile în care, în respectivul batal, gudronul acid fusese deja extras, operaţiunea respectivă de extragere fiind finalizată în cursul anului 2009”, informează Poliţia Română, ai cărei reprezentanţi au participat la anchetă.

Conform sursei citate, gruparea infracţională organizată ar fi funcţionat pe două paliere, membrii acesteia având roluri bine definite.

„Pe primul palier, ar fi activat reprezentanţii legali ai societăţii comerciale, care ar fi semnat contractul încheiat cu societatea comercială prestatoare, precum şi anexa la acesta, având ca obiect ecologizarea batalului, prin care se atesta, în fals, necesitatea eliminării gudronului acid existent în batal. Prin activitatea întreprinsă în cadrul grupării, semnând contractul şi actul adiţional la acesta, înscrisuri ce au stat la baza efectuării unor plăţi în valoare cumulată de 10.097.575,35 lei, pentru eliminare gudron acid, care, în realitate, nu exista depozitat în batal, pe adâncimea de un metru, au creat aparenţa existenţei respectivului deşeu, care ar fi trebuit eliminat. Pe al doilea palier, ar fi activat reprezentanţii legali ai prestatorului, care ar fi semnat, din partea acestuia, contractul încheiat cu societatea comercială şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament, în cuprinsul căruia se atesta, în fals, necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batal, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal. Aceştia ar fi întocmit, în fals, 4 facturi fiscale emise de prestator către societatea comercială şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar, prin care se atesta aparenta transportare, în vederea ecologizării, a gudronului acid din batal, prin efectuarea a 920 de curse”, menţioneză comunicatul Poliţiei.

Surse din cadrul DIICOT au declarat pentru News.ro că societatea comercială vizată este Rompetrol  Rafinare S.A, ai cărei reprezentanţi ar fi depus la Agenţia pentru Protecţia  Mediului  Prahova documente falsificate.

Conform aceleiaşi surse, în această speţă Statul român este reprezentat de Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în calitate de beneficiar a 44.69% din acţiunile Rompetrol Rafinare.

Scurt Istoric

In februarie 2019 Salubris Waste Management este contractat de catre Rafinăria Vega Ploiești în vederea întocmirii unui studiu de fezabilitate / memoriu de prezentare în vederea reabilitării/ remedierii /inchiderii batalurilor de gudroane acide de la Ploiești . Aceste gudroane aflate în bataluri, alături de slamuri petroliere si alte categorii de deșeuri neidentificate, provin din procesul de rafinare a țițeiului cu acid sulfuric, având o valoare medie a pH ului de 2 unități, si avand in compozitie metale grele (zinc, mercur, nichel, cupru, crom total, plumb, arsen), hidrocarburi (benzen, BTEX, TPH), inclusiv hidrocarburi aromatice policiclice (acenaftilen, fenantren, antracen, naftalina, etc).

Acest contract avea drept scop identificarea concentrațiilor de gudroane acide în batalurile 16-17 si batalul 18 pentru a putea avea o baza de calcul în vederea organizării viitoarelor licitații de remediere/ecologizare .Dat fiind faptul ca, concentratiile identificate ca urmare a analizelor efectuate era foarte mare drept urmare presupunea costuri foarte mari de remediere, proprietarul Salubris WM ,Vasile Iancu de comun acord cu Alexey Golovin VP Corporate Development Rompetrol au decis sa consemneze cantități mai mici decat cele reale de contaminanti gudroane acide , ulterior contractand si un studiu de re evaluare a cantitatilor de sol contaminat si gudroane acide .

ECOMASTER  este o companie care a aparținut grupului Rompetrol si care drept urmare a faptului ca Guvernul Ponta a iertat-o în ianuarie 2014 de plata unei datorii de peste 600 de milioane de dolari către stat, a fost vândută  către Oil Depol, firmă deţinută de oamenii de afaceri Radu Merlă şi Dănuţ Florescu.apropiaţi ai primarului de Constanţa, Radu Mazăre. Este îndelung documentată prezenta celor doua personaje Radu Merla şi Dănuţ Florescu respectiv a vastei rețele de interpuși si companii pe care aceștia le dețin si care se recomanda drept specialisti in domeniul tratării si eliminarii deseurilor precum si lungul sir de scandaluri care se leaga de modul oneros in care au fost obținute respectiv efectuate contractele cu Rompetrol, OMV Petrom sau EXXON.

Incepand cu anul 2018 angajatii Rompetrol pregatesc organizarea licitației pentru ecologizarea batalurilor contaminate cu gudroane acide L18 , la care participa Ecomaster si Salubris Waste Management. Echipa care organizează si ''coordonează '' aceasta achizitie era formată din :

- Alexey Golovin- VP Corporate Development

- Arman Kulmanov : Group Procurement Director

- Felicia Andrei : QHSE Petromidia

- Robert Ianau : Project Manager

- Tesloveanu Crudu Felix-  Director Operațiuni în cadrul Diviziei Producție si Servicii Industriale.al Rompetrol Rafinare

Castigatori ai licitatiei sunt declarați cei de la ECOMASTER / OIL DEPOL companii deținute de constănțenii Radu Merla si Danut Florescu, cu o valoare de aproximativ 4 milioane USD . Ulterior adjudecarii FELIX CRUDU TESLOVEANU însoțit de ARMAN KULMANOV - Rompetrol Group Procurement au petrecut o saptamana în Las Palmas de Gran Canaria, Spania deplasare plătită de compania ENVIROTECH Constanta deținută de aceeași doi " castigatori " Radu Merla si Danut Florescu.

Este documentat de asemenea faptul ca, în afara atribuirii discutabile a acestui contract catre ECOMASTER , ulterior au fost acordate de catre cuplul GOLOVIN - TESLOVEANU - KULMANOV lucrări suplimentare executate fictiv de mai multe milioane USD respectiv 2,2 milioane USD, lucru posibil prin mecanismul creat de subordonații acestora respectiv Robert Ianau - project manager si Felicia Andrei QHSE .Ca urmare a legăturii dintre Tesloveanu si ECOMASTER ,desi dupa plata integrala a serviciilor de ecologizare acest sit ar fi trebuit sa fie în totalitate decontaminat este documentat atât la APM Prahova cat si la ANPM faptul ca în realitate în acest batal se mai regaseste un volum de aproximativ 25000 tone gudroane acide .

Reprezentanţii legali ai ECOMASTER care, de altfel, au şi semnat din partea acestei companii contractul încheiat cu Rompetrol Rafinare S.A. şi anexa la acesta, precum şi procesul-verbal de predare-primire amplasament în cuprinsul căruia se atestă în fals necesitatea efectuării unor lucrări de tratare, eliminare şi valorificare gudroane acide, inclusiv din batalul 18, în condiţiile în care această materie nu mai exista în respectivul batal.   Aceşti reprezentanti au întocmit în fals mai multe facturi fiscale emise de ECOMASTER către Rompetrol Rafinare S.A. şi anexele la acestea, respectiv a tichetelor false de cântar prin care se atesta o aparentă transportare, în vederea ecologizarii, a gudronului acid din batalul 18 prin efectuarea a 920 de curse.

Ca urmare a finalizarii lucrărilor aferente contractului de decontaminare încheiat între Ecomaster si Rompetrol - batalul 18 este documentat atat la APM Prahova cat si la ANPM faptul ca desi dupa plata integrala a serviciilor de ecologizare acest sit ar fi trebuit sa fie decontaminat în realitate în acest batal se mai regaseste un volum de aproximativ 25.000 tone gudron acid . Cu incalcarea fragranta a obligatiilor stipulate prin Acordul de mediu nr 1/2015 respectiv a dispozițiilor legale si a obligatiilor contractuale , după excavarea solului contaminat cu gudron acid respectiv tratarea neconforma a acestuia , reprezentantii Ecomaster si Responsabilii Rompetrol : Robert Janau(project manager decontaminare bataluri ), Andrei Felicia ( Rompetrol responsabil mediu HSEQ), Corina Rugina ( Rompetrol HSEQ ) au convenit la nivelul anului 2019 lunile septembrie -octombrie sa dezinformeze atat autoritatile cat si Rompetrol dispunand excavarea unui strat de aproximativ 1,5 m grosime ,fără un proiect tehnic care sa ateste soluția sau acordul APM Prahova .Fiind efectuată la o diferenta de adancime de 40 cm fata de nivelul pânzei freatice, aceasta a fost compromisa,afectand acviferul din proximitatea zonei locuite .Mai mult decat atat, ca urmare a unei decizii emise de Munteanu Gabriela ( comisar șef Gardă de Mediu Prahova )s a dispus montarea unei membrane de proastă calitate care nu oferea nici un fel de protectie in contextul amintit.

Un alt demers documentat al gruparii sus amintite il reprezinta casetele /iazurile contaminate istoric de la Vadu Constanta .Astfel in aprilie 2019 Garda de Mediu Constanta ,notifica compania Rompetrol sa clarifice / demareze activități de ecologizare a suprafeței de aproximativ 7-8 hectare din totalul de 40 hectare aferente celor două casete/iazuri indiguite de mari dimensiuni,unde până în anul 1994 au fost depuse materiale reziduale petroliere rezultate din dragarea celor doua iazuri de catre compania PETROMAR , achizitionata ulterior de Rompetrol .Dat fiind faptul ca terenul afectat de poluare se afla la aproximativ 2 km de plajă Vadu, inspectorii de mediu au pus in vedere Rompetrol ca si proprietar a suprafeței de teren sa elaboreze de urgenta - pana la 3 mai 2019 un plan final de ecologizare, care sa cuprinda etape si termene clare aferente actiunii de decontaminare .

Trebuie amintit faptul ca in perioada 2013-2016 asocierea Oil Depol,Envirotech si Ecomaster (ulterior după achiziția de la Rompetrol ) au avut un contract de ecologizare/ decontaminare aferent suprafeței contaminate descrise in care au fost insa efectuate doar lucrari fictive in coniventa cu responsabillii Rompetrol : Felicia Andrei, Corina Rugina, ARMAND KULMANOV SEF PROCURMENT, Adriana Micu- Sef Procurment Rafinaria Midia. Este documentat deasemenea faptul ca, imediat dupa notificarea inspectorilor de mediu ,gruparea amintita mai sus a demarat respectiv incredintat un contract catre grupul de firme apartinand lui Danut Florescu avand drept scop investigatii / analize ale solului la Vadu in vecinatatea Rafinariei Midia in valoare de 2,5 mil usd cu posibilitatea suplimentarii lui cu 250% functie de lucrarile suplimentare necesar a fi efectuate. Nu exista o confirmare pana in acest moment privitoare la demararea unui contract efectiv de decontaminare de catre Rompetrol .

In susținerea activităților de canibalizare a lucrărilor de decontaminare / ecologizare inițiate de compania Rompetrol,precum si pentru un mai bun control si fidelizare a participantilor la aceste activități,este de notorietate faptul ca sotul numitei Rugina Corina lucrează ca si Director in companiile Ecomaster respectiv Envirotech, băiatul acesteia lucrează in compania Rompetrol ca responsabil de contract cu Oil Depol/ Ecomaster , soția numitului Ianau Robert este angajată chimist la Ecomaster iar soțul numitei Andrei Felicia lucrează ca si consultant la Oil Depol .Trebuie amintita în acest context si numita Teodor Diana fost angajat Rompetrol în prezent director general al Ecomaster .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.