DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

BREAKING Șeful 'FABRICII DE PERMISE' de la Suceava LĂSAT LIBER după șase luni de arest preventiv - Are interdicția de a părăsi țara

Ministerul Afacerilor Interne
acte permis conducere buletin carti identitate

Fostul comisar șef în cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava și șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere si Examinări, Radu Obreja, a fost lăsat, marți seară în libertate de Curtea de Apel Suceava care a admis contestația acestuia.

Concret judecătorul de drepturi și libertăți de la CA Suceava „admite contestaţia formulată de inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în prezent aflat în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava, împotriva încheierii nr.78 din data de 13.05.2021 pronunţate de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava în dosar nr.2044/86/2021”.

Citește și: INTERCEPTARE Avertismentul CODAT dat de 'cârtița' de la CI șefului de la Permise Suceava...

„Desfiinţează în totalitate încheierea mai sus menţionată şi în rejudecare: În temeiul art. 242 alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 202 alin. 4 lit. b Cod procedură penală, cu trimitere la art. 211 Cod procedură penală şi art. 215/1 alin. 6 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive luată faţă de inculpatul Obreja Radu-Ionu? prin încheierea nr. 101 din data de 27.11.2020, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalului Suceava în dosarul nr. 3903/86/2020, rămasă definitivă prin încheierea nr. 75/03.12.2020 a judecătorilor de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Suceava, pronunţată în dosarul nr. 3903/86/2020, cu măsura preventivă a controlului judiciar pe o durată de 8 de zile, începând cu data de astăzi, 18.05.2021 şi până la data de 25.05.2021”, se arată în minuta magistratului.

Pe durata controlului judiciar, fostul comisar șef trebuie să respecte  o serie de obligații stabilite de instanță.

„a) să se prezinte la judecătorul de drepturi şi libertăţi, de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemat; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau organul judiciar în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat. În acest sens, judecătorii de cameră preliminară desemnează ca organ judiciar de supraveghere I.P.J. Suceava - Serviciul de Investigaţii Criminale – Biroul Supraveghere Judiciară. d) să nu depăşească limita teritorială a României decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar care a dispus măsura; e) să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nicio cale, cu: - inculpaţii Blîndu Cristian, Perijoc Gheorghe-Ionel, Mihăiescu Iulian-Florin, Mihăiescu Leon-Ionu?, Macoviciuc Nicolae-Cezar, Pascal Anamaria, Bolohan Florin, Pandelea Silviu-Lucian, Boicu Costică, Mirău?ă Ionică, Butnariu Paul-Alexandru şi Popovici Radu; - suspecţii/inculpaţii Dron Andrei, Buta Denis Costică, Gabor Alexandru, Bucătaru Vasile-Florin, Bordei Ioan Sergiu, Pandelea Petru, Boaru Marius Ioan, Popa Cristian, Cîmpan Gheorghe, Mihăilă Tudor Marius, Leontescu Cătălin Vasile, Jucan Sidor, Gogu Daiana, Ţivlea Toader, Dumitru Constantin, Holotă Dorin, Grigoriu Andrei Mihai, Onofrei Ciprian-Ion, Boaru Marius Ioan, Rusu Daiana Iuliana, Gavrilovici Nicolai, Ianovici Vasile zis ”Radu”, Avasilcă Dumitru Marcel, Blaga Vasile, Blahovici Daniel, Cajvanariu Mircea, Covali Tiberiu, Grigorean Gavril, Haidamac Gheorghe, Jucan Sidor, Bogdan Bercea, Puşcaşu Florin, Spoială Florin Costel, - martorii/numiţii ?îc?a ?tefan, Blejuşcă Marius Cătălin, Manolache Nicu, Vieru Costel, Hîj Florin, Stănescu Mugurel, Iftimovici Sebastian Ilie, Stănescu Viorel, Săculteţ Mihai, Ghiuţă Ioan, Grămadă Valentin Ilie, Bujor Marius Ionuţ, Damian Florin, Stănescu Laura Matilda, Penteliuc Florin Dumitru, Bîrsanu Gabriel Adrian, Apetrei Sebastian, Vlăjincă Mihai, Vodă Valentin, Semeniuc Beniamin, Ivanciuc Marin, Bivol Bogdan, Bivol Cătălina, Finiş Florin-Valy, Andronic Daniel, Burlacu Lucian, Afloarei Alexandru, Pădurariu Loredana-Diana, Hîncu Luminiţa, Mustaţă Mirabela. f) să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit faptele, respectiv şef compartiment şi agent de poliţie examinator în cadrul Compartimentului Regim permise de Conducere și examinări. g) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă..”, se mai arată în documentul citat.

Dat pe mâna judecătorilor

Unul dintre cele trei dosare penale care vizează infracţiunile de la Permise Suceava a fost finalizat de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, fiind trimiși în judecată mai mulţi inculpaţi, printre care şi şeful Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava.

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Au fost trimişi în judecată:

MARTIN MIHAIL (în stare de arest la domiciliu), la data faptelor ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale)

- favorizarea făptuitorului,

- luare de mită,

- acces ilegal la un sistem informatic,

OBREJA RADU IONUȚ (arestat preventiv în altă cauză), comisar șef de poliție, la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea infracțiunilor de:

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- dare de mită.

În același dosar, a mai fost trimisă în judecată o persoană fără calitate specială (arestat preventiv în altă cauză) pentru comiterea infracțiunilor de:

- complicitate la luare de mită,

- complicitate la dare de mită.

În celelalte două cauze se desfășoară în continuare acte de urmărire penală după cum urmează:

- în dosarul privind fapte de corupție legate de eliberarea de permise de conducere, se desfășoară în continuare acte de urmărire penală față de mai mulți angajați ai Ministerului afacerilor Interne (MAI), șase aflați în stare de arest preventiv (între care și Obreja Radu Ionuț) și patru sub control judiciar, alături de instructori și intermediari ai școlilor de șoferi

Citește și: Ceasurile de LUX predate de Mircea Geoană la DNA revin la acesta...

- în dosarul privind fapte de corupție legate de înmatriculări auto se desfășoară în continuare acte de urmărire penală față de mai multe persoane între care trei intermediari (doi în arest preventiv și unul sub control judiciar)

În dosarul finalizat prin rechizitoriu și trimis în judecată, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:

În perioada 2018 - 2020, la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Suceava ar fi funcționat o grupare infracțională condusă de inculpatul Obreja Radu Ionuț, în care, alături de polițiști și funcționari, ar fi fost cooptate mai multe persoane printre care instructori auto și angajați ai Registrului Auto Român (R.A.R.). Gruparea, structurată pe mai multe paliere, ar fi acționat în scopul obținerii de sume de bani în legătură cu fraudarea examenelor practice pentru obținerea permiselor de conducere și în legătură cu înmatricularea autoturismelor.

Promovarea candidaților s-ar fi asigurat contra unor sume de bani percepute atât la examinarea teoretică, cât și la traseu.

În acest context, inculpatul Martin Mihail, în calitate de ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, ar fi asigurat protecție juridică activității infracționale de corupție derulată la nivelul serviciului de permise (SPCRPCÎV) Suceava, structură al cărei exponent era inculpatul Obreja Radu Ionuț. Protecția juridică, asigurată de ofițerul DGA pe parcursul anului 2020 ar fi constat în divulgarea, fără drept, a unor informații la care avusese acces în virtutea atribuțiilor, informații menite să îl favorizeze pe Obreja Radu Ionuț, șeful Compartimentului permise Suceava și pe complicii săi. Concret:

- l-ar fi informat pe șeful Compartimentului permise despre autorizarea a cinci investigatori sub acoperire într-un dosar penal în care acesta din urmă era vizat de procurorii anticorupție.

- i-ar fi oferit date despre pregătirea unei acțiuni de constatare în flagrant a unei infracțiuni de corupție,

- l-ar fi informat despre autorizarea unor măsuri de supraveghere tehnică și despre stadiul cercetărilor într-un dosar penal în care șeful Compartimentului permise și complicii săi erau vizați de procurorii anticorupție

- i-ar fi transmis informații legate de un apel telefonic TELVERDE primit de DGA Suceava, apel ce conținea date concrete despre comiterea unor activități infracționale corupție în legătură cu obținerea permisului de conducere. Devoalarea acelor informații ar fi modificat conduita persoanei denunțate (constând în restituirea sumei de bani pretinsă cu titlu de mită), ceea ce a îngreunat tragerea la răspundere.

Citește și: BREAKING Dedesubturile dosarului primarului Chirica

O mită GREA - o mașină de teren

La data de 18 august 2020, ofițerul de poliție Martin Mihail ar fi pretins, prin intermediul celui de-al treilea inculpat, persoană fizică, de la șeful Compartimentului permise Obreja Radu Ionuț, un autoturism de teren, iar la data de 8 noiembrie 2020 ar fi și primit autoturismul, cu titlu gratuit, în schimbul omisiunii sesizării din oficiu și furnizarea unor informații nedestinate publicității cunoscute în virtutea atribuțiilor de serviciu. Conduita ofițerului l-ar fi pus la adăpost pe șeful compartimentului permise și pe complicii săi de o eventuală răspundere penală pentru activitatea infracțională de corupție desfășurată în legătură cu permiselor de conducere.

În același context, la data de 09 octombrie 2020, inculpatul Martin Mihail, în aceeași calitate, ar fi accesat în mod ilegal baza informatizată de date administrată de Direcția Generală Management Resurse Umane din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (care conținea date clasificate ca secrete de stat, iar accesul era destinat unui grup restrâns de utilizatori) pentru a efectua verificări cu privire la raporturile de muncă ale unui agent de poliție din cadrul Compartimentului permise Suceava.

Ulterior, informațiile respective ar fi fost transmise inculpatului Obreja Radu Ionuț care-l îl bănuia pe subordonat de formularea unor denunțuri împotriva sa.

În cauză, s-a dispus indisponibilizarea și instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului asupra autoturismului de teren primit cu titlu de mită de către inculpatul Martin Mihail.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Suceava cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.