Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava în mega dosarul permiselor - În mandatul colonelului Timu nu s-au sesizat fapte de corupție

spion

Ancheta de amploare a DNA privind modalitatea prin care erau acordate permise de conducere la nivelul județului Suceava scoate la iveală detalii incredibile.

UPDATE - La acest articol am primit un drept la replica din partea lui Florin Timu care este publicat integral la sfârșit

Un detaliu este acela că șeful al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne) ar fi încercat constant să afle de la unul dintre inculpații luați în primul lot din achetă detalii referitoare la pistele anchetatorilor DNA în acest dosar.

Citește și: Ceasurile de LUX predate de Mircea Geoană la DNA revin la acesta...

Colonelul de la contra-informațiile Poliției făcea vizite dese la domiciliul acestuia, unde se interesa la mama bărbatului care era arestat preventiv deja, ce le-a spus procurorilor DNA în declarațiile sale.

Un alt detaliu esențial constatat de ancehtatorii DNA în cadrul mega-dosarului de corupție ea acela că securitatea pe drumurile publice și privind faptele de corupție în sectorul acordării permiselor de conducere la nivelul întregului județ Suceava a fost compromisă de la momentul la care cel care asigura contra-informativ Direcția de Permise Suceava a început să comită el însuși fapte de corupție.

Informațiile se regăsesc în cel de-al doilea dosar al DNA instrumentat în cadrul acestei anchete de proporții, cel în care colonelul Florin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne, a fost luat pe sus de anchetatori.

Este de amintit că de la începutul acestui an DNA a executat un tur de forță la această la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, unde a destructurat un grup coagulat ce se ocupă cu preponderență în acordarea permiselor contra unor sume de bani dar și cu alte chestiuni de țin de această sferă.

În primă fază au fost reținuți instructori, polițiști examinatori și șefi ai acestui serviciu, apoi într-un al doilea dosar a fost reținut șeful contra-informațiilor poliției sucevene, în speță colonelul Florin Timu, pentru ca la final, în al treilea dosar să fie reținut proaspătul șef numit la Direcția Permise după arestarea preventivă a fostului șef, respectiv Viorel Donciu.

Dosarul II

Citește și: Fostul edil Marian Vanghelie - 11 ani și opt luni de închisoare cu executare

Astfel, în cel de-al doilea dosar ce a rezultat din această mega-anchetă a DNA, procurorii DNA de la Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 4 martie 2021, a colonelului Florin Constantin Timu, șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava (structură de informații din subordinea Ministerului Afacerilor Interne).

Acesta a fost inculpat pentru fapte de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În aceeași cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală și față de OBREJA RADU IONUȚ, comisar șef de politie (arestat preventiv în altă cauză), la data faptelor șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.I.V. Suceava, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).

Anchetatorii militari au notat în ordonanțele lor că în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.Î.V) Suceava, în perioada 2017 -2020, colonelul Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală.

De asemenea, în aceeași perioadă, inculpatul Timu Florin Constantin i-ar fi divulgat fără drept lui Obreja Radu-Ionuț, șef al Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, informații nedestinate publicității pe care le deținea în virtutea funcției, astfel încât Obreja Radu-Ionuț sau complicii săi să poată evita o eventuală răspundere penală.

DNA pe drumul „cârtiței”...

Citește și: BREAKING Dedesubturile dosarului primarului Chirica

După ce au realizat că detalii de anchetă sunt „sifonate” către persoane vizate de procurorii DNA, Direcția s-a autosesizat și a pus  sub lupă o serie de ofițeri de la Direcția Generală Anticorupție, serviciul Suceava.

Astfel a încăput pe mâna anchetatorilor Mihail Martin, ofițer de poliție (cu grad profesional de comisar șef, în cadrul Direcției Generale anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Suceava).

Acesta a fost pus sub acuzare pentru săvârșirea infracțiunilor de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (4 acte materiale), favorizarea făptuitorului, luare de mită și acces ilegal la un sistem informatic șefului de la Permise Suceava, Radu Ionuț Obreja.

”Se reține, în esență, existența unei practici generalizate a ofițerului de poliție Mihail Martin, din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Suceava, de scurgere constantă a unor informații nedestinate publicității în posesia cărora intra în virtutea funcției pe care o ocupa, către numitul Radu Obreja, ofițer de poliție cu funcție de conducere în cadrul Compartimentului Regim Permise de Conducere și Examinări din cadrul SPCRPCÎV Suceava, exponentul unei grupări infracționale constituită din lucrători care își desfășurau activitatea în cadrul acestei instituții, având ca obiect săvârșirea unor infracțiuni de corupție, generatoare de importante venituri ilicite (la perchezițiile domiciliare efectuate la membrii grupării fiind identificate sume de bani în cuantum total de aproximativ 2.000.000 euro), având ca obiect promovarea examenelor pentru obținerea permisului de conducere (atât cel practic, cât și cel teoretic) de către persoanele interesate, contra unor sume de bani remise cu titlu de mită în acest sens lucrătorilor din cadrul SPCRPCÎV Suceava, prin intermediul instructorilor și a administratorilor școlilor de șoferi unde erau înscriși pentru cursuri”, se arată în dosarele anchetatorilor de la DNA.

Citește și: Vanghelie trebuie să plătească Sectorului 5 PESTE 15 MILIOANE de euro...

În dosarul celor doi șefi, Obreja și Timu, DNA arată că Florin Constantin Timu este ofițer militar (colonel) în cadrul Direcției Generale de Protecție Internă - Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava iar, începând cu luna iunie 2016, a fost împuternicit la comanda acestui serviciu.

„Din probatoriul administrat în prezenta cauză a rezultat faptul că, în perioada 2017 - 2020, în scopul asigurării protecției juridice a activității infracționale de corupție desfășurată la nivelul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava de către comisarul șef de poliție Radu Obreja, col. Florin Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, a pretins și, ulterior, a primit de la numitul Obreja, în mod direct sau prin intermediul numitului lui ..., diverse sume de bani, cuprinse între 2.000 și 90.000 euro, și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală, conform art. 13 alin 3 și art. 14 alin.l din O.U.G. nr. 76/2016, cu privire la săvârșirea unor fapte prevăzute de legea penală rezultate din verificările și activitățile specifice funcției deținute”, notează Direcția în dosarul celor doi.

De asemenea, arată ancehtatorii, „în aceeași perioadă, 2017 - 2020, colonelul Timu, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, a divulgat, fără drept, lui Obreja informații nedestinate publicității, în posesia cărora intrase în virtutea funcției pe care o deținea, în scopul obținerii unui folos necuvenit pentru numitul OBREJA Radu Ionuț, constând în posibilitatea acestuia din urmă de a evita atragerea răspunderii sale penale, sau a complicilor săi, în cauzele respective”.

Citește și: DOSAR `Întreg județul Suceava a fost lipsit de PROTECȚIA INSTITUȚIONALĂ`...

Sub bagheta lui Timu, nicio sesizare de corupție la SPCRPCIV...

„Astfel, potrivit adresei din 25.02.2021, emisă de către Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Suceava, în perioada iunie 2016 — prezent, perioadă în care coL TIMU Florin Constantin a îndeplinit funcția de șef al Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, această unitate de parchet nu a primit nicio informare de la S.J.P.I. Suceava cu privire la activitatea infracțională de corupție desfășurată de către cms.șef OBREJA Radu-Ionuț și alți ofițeri și agenți de poliție din cadrul S.P.C.R.P.C.Î.V. Suceava, ultimele informări cu privire la aceste aspecte datând din perioada noiembrie 2015 - mai 2016, când, la conducerea acestei structuri de informații, se afla cms.șef Cristian Moisuc.

Un agent imobiliar și agenda lui Obreja l-au dovedit pe Timu...

„Faptul că ofițerul Timu a primit de la Obreja, în mod direct sau prin intermediul numitului ..., în perioada august 2017 - noiembrie 2020, sume de bani cuprinse între 2.000 și 90.000 euro și un autoturism marca Volkswagen Tiguan, în valoare de aproximativ 9.000 euro, rezultă atât din conținutul convorbirilor, în mediu ambiental, purtate între Obreja și ..., ...., și din conținutul denunțului și a declarației martorului cu identitate protejată Vasile Moraru, cât și din celelalte declarații de martori și înscrisuri existente la dosarul cauzei (extrasele de carte funciară și actele de proprietate pentru imobilele deținute de Timu și numita ..., mama numitului ..., procese-verbale de verificare în bazele de date administrate de către D.E.P.A.B.D. a autoturismelor deținute de către Timu, agendă aparținând inculpatului Obreja ridicată de la domiciliul numitului ... cu ocazia percheziției domiciliare efectuate în cauza cu nr. 79/P/2019, rezultatele obținute în urma efectuării percheziției informatice în cauza cu nr. 79/P/20I9, asupra telefoanelor aparținând lui Obreja și ..., declarații martor ..., agent imobiliar în mun. Suceava, procese-verbale de transcriere a conținutului convorbirilor telefonice purtate de către Timu, interceptate în baza mandatelor de supraveghere tehnică..”, se mai arată în dosarul celor doi.

„De asemenea, se arată, din probele mai sus menționate, reiese și faptul că Florin Timu a divulgat, fără drept, numitului OBREJA Radu-Ionuț, informații nedestinate publicității, confidențiale, în posesia cărora intrase în virtutea funcției pe care o deținea și anume cea de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava”, se mai arată în dosarul acestuia.

---

I.                    Dreptul la replică

  1. În primul rând, apreciez că acest articol a fost conceput într-o manieră neprofesionistă, tendențioasă, nefiind redactat într-o manieră care permite cititorilor formarea propriei convingeri, ci s-a stabilit de către autorul articolului că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN a săvârșit fapte de natură penală, având ca scop inducerea în eroare a publicului și denigrarea domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN.
  2. Dovada clara a faptului că autorul articolului a stabilit vinovăția domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN se regăsește în chiar in titlul articolului, relevante fiind expresiile „Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava”, „DNA pe drumul „cârtiței”, „Un agent imobiliar și agenda lui Obreja l-au dovedit pe Timu...”.
  3. 3. Doresc astfel să vă reamintesc faptul că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție prevăzut de art. 6 alin. (2) din Convenția Europeana a Drepturilor Omului, art. 23 alin. (11) din Constituția României și de art. 4 alin. (1) din Codul de Procedură Penală.
  4. Astfel, domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN, deși este implicat în dosarul penal la care faceți referire în articolul menționat anterior, beneficiază de această prezumție până când va fi pronunțată o soluție definitivă, motiv pentru care nu poate fi stabilită vinovăția acestuia de către publicația dumneavoastră, spațiul virtual neputându-se transforma într-o instanță ad-hoc, în care persoanele neautorizate să exprime verdicte cu privire la existența unor fapte cu conotații penale în sarcina unor persoane.
  5. Cu toate că nu ne putem explica cum publicația dumneavoastră a obținut date complete și neanonimizate din dosarul de urmărire penală, date care au caracter confidențial datorită caracterului nepublic al fazei de urmărire penală, arăt faptul că Înalta Curte de Casație și Justiție, în considerentele încheierii din data de 02.04.2021 prin care a fost respinsă propunerea de prelungire a măsurii arestului preventiv formulată de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, a reținut printre altele, următoarele: „Materialul probator administrat nemijlocit până în această fază a procesului […] relevă inexistența unor probe sau indicii temeinice, apte a atrage caracterul rezonabil al suspiciunii implicării inculpaților în activitatea presupus ilicit ce face obiectul urmăririi penale”.
  6. Practic, la data de 02.04.2021, Înalta Curte de Casație și Justiție a constatat inexistența unor probe care să susțină acuzațiile formulate de către Direcția Națională Anticorupție împotriva domnului TIMU FLORIN CONSTANTIN nici măcar la nivel de suspiciune rezonabilă.
  7. Așadar, la acest moment, maniera de redare a unor fapte presupus a fi săvârșite de către domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN în conținutul respectivului articol prin care se impune opinia autorului, respectiv aceea că domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN se face vinovat de comiterea faptelor descrise în articol, fără a permite cititorului formarea propriei convingeri, încalcă limitele libertății de exprimare și nu pot fi considerate judecați de valoare.
  8. În final, dorim să precizăm faptul domnul TIMU FLORIN CONSTANTIN nu este persoană publică, iar doza de exagerare a libertății de exprimare pe care CEDO a admis-o în cazul jurnaliștilor, nu se aplică în cazul acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.