Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING Libertate `furată` pentru patronii stației GPL din Crevedia - Tribunalul stabilește definitiv încă 30 de zile de arest preventiv pentru ei

Inquam
Doldurea arestat 1

Tribunalul București a stabilit, joi, definitiv, prelungirea cu 30 de zile a arestului preventiv în cazul patronilor stației GPL din Crevedia, unde mai multe persoane au murit iar altele au fost grav rănite în urma a doua explozii de proporții sporite.

Concret, instanța care a analizat contestația Parchetului instanței supreme a stabilit admiterea acesteia și menținerea lui Ionuț Daniel Doldurea și Cosmin Ionuț  Stângă după gratii pentru încă 30 de zile.

„În temeiul art. 4251 alin. 7 pct. 2 lit. a C. proc. pen., raportat la art. 204 C. proc. pen., admite contestația formulată de PARCHETUL DE PE LÂNGĂ JUDECĂTORIA SECTORULUI 5 BUCUREȘTI, împotriva încheierii din data de 27.10.2023, pronun?ată de Judecătoria Sectorului 5 București – Secția I Penală, în dosarul nr. 27725/302/2023.

Desființează încheierea din data de 27.10.2023, pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 București – Secția I Penală, în dosarul nr. 27725/302/2023, și rejudecând:

În temeiul art. 236 alin. 1 și 2 C. proc. pen., raportat la art. 234 alin. 1 C. proc. pen., cu aplicarea art. 202 alin. 1, 2 și 3 și art. 223 alin. 2 C. proc. pen., admite propunerea de prelungire a măsurii arestării preventive dispuse față de inculpații DOLDUREA IONUȚ-DANIEL și STÎNGĂ COSMIN-IONUŢ, formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția de urmărire penală, prin referatul din data de 26.10.2023, întocmit în dosarul nr. 462/D/P/2023.

Dispune prelungirea, pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 05.11.2023 până la data de 04.12.2023, inclusiv, a măsurii arestării preventive, luată prin încheierea din data de 06.09.2023, pronun?ată de Judecătoria Sectorului 5 București – Secția I Penală, în dosarul nr. 22914/302/2023, față de inculpații: - DOLDUREA IONUȚ-DANIEL (fiul lui ..); - STÎNGĂ COSMIN-IONUŢ (fiul lui ..). În baza art. 275 alin. 3 C. proc. pen., cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia. Definitivă.

Pronunțată în data de 02.11.2023, prin punerea la dispoziție a minutei, prin mijlocirea grefei instanței”, se arată în minuta deciziei definitive de joi.

Cu un pas în afara...celulei...

Anterior acestei decizii, în urmă cu o săptămână Judecătoria Sectorului 5 a stabilit să respingă propunerea de prelungire a arestării preventive a celor doi, formulată de procurorii PICCJ, și să îi plaseze pe patroni în arest la domiciliu.

Magistrații au considerat prea blândă măsura în raport cu acuzațiile pentru care cei doi patroni sunt cercetați în dosarul penal deschis după exploziile din Crevedia și au contestat decizia JDL de la judecătorie.

"În baza art. 227 alin.2 Cpp rap. la art.202 alin.4 lit.d Cpp cu aplic. art.218 Cpp, respinge propunerea de prelungire a arestării preventive formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul de urmărire penală nr. 462/P/2023 şi dispune măsura arestului la domiciliu faţă de inculpaţii Doldurea Ionuţ-Daniel pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 5 noiembrie 2023, până la 4 decembrie 2023, inclusiv; Stîngă Cosmin-Ionuţ pentru o perioadă de 30 de zile, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri. Cu drept de contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare pentru inculpat şi pentru procuror", se arată în hotărârea instanţei demla acel moment.

Parchetul General solicitase în instanţă prelungirea măsurii arestului preventiv, începând cu data de 5 noiembrie, aducând ca argumente faptul că a fost extinsă urmărirea penală faţă de Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă pentru neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, acuzaţii adăugate celei iniţiale de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Ionuţ Doldurea şi Cosmin Stângă se află în arest din 6 septembrie.

"În dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din judeţul Dâmboviţa, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală a dispus prin ordonanţă extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 349 alin. 1 Cod penal, şi nerespectarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă, prev. de art. 350 alin. 1 şi 2 Cod penal, atât faţă de cele două persoane fizice, cât şi faţă de persoana juridică, faptele constând în aceea că nu au luat şi nu au respectat măsurile legale de securitate şi sănătate în muncă prevăzute de H. G. nr. 1146/2006, Legea nr. 319/2006, H.G. nr. 1218/2006, deşi aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă", spun procurorii.

În referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive, s-a reţinut că, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puţin 3 ani, în mod sistematic, cei doi patroni au promovat în cadrul societăţii o politică de funcţionare grefată pe încălcarea repetată a dispoziţiilor legale privind derularea operaţiunilor de alimentare, transport, transvazare şi depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autorităţile publice cu atribuţii de supraveghere şi control în materie şi abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfăşurarea acestei activităţi), cât şi la consecinţele efectiv produse (6 persoane decedate, 55 persoane care prezintă leziuni corporale, 7 case distruse total, 82 distruse parţial, alte distrugeri materiale semnificative-autospeciale ale echipelor de intervenţie, echipamente de intervenţie, bunuri materiale ale cetăţenilor pe o rază de aproximativ 1,5 km).

Până în acest moment al urmăririi penale au fost audiate 158 de persoane vătămate. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro şi 615.535 lei.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.