Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking | MApN retrage proiectul de înființare a unui nou serviciu secret

www.mapn.ro
mapn

MApN anunță că retrage proiectul de lege privind înființarea unui nou serviciu secret cu personalitate juridică, în urma controverselor stârnite în ultimele zile.

„Ca urmare a observațiilor primite până la acest moment, în cadrul procedurii de transparență decizională începută în data de 20 octombrie, Ministerul Apărării Naționale a decis retragerea de pe fluxul de avizare interinstituțională a proiectului de Lege privind organizarea și funcționarea Direcției Generale de Informații a Apărării și pentru modificarea Legii nr. 346 din 2006 privind organizarea și funcționarea Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative, Ministerul Apărării Naționale va rămâne consecvent respectării cadrului legal referitor la asigurarea transparenței decizionale, în scopul elaborării unor acte normative care să corespundă nevoilor de adaptare la provocările din mediul de securitate”, transmite MApN.

CONTEXT

Direcția Generală de Informații a Armatei, DGIA, urma să capete personalitate juridică, potrivit unui proiect de lege al Ministerului Apărării Naționale.

Transformarea DGIA în serviciu secret de sine stătător ar fi adus acestei structuri posibilitatea de a avea un buget propriu și o mai mare capacitate operațională.

Proiectul prevedea că DGIA va rămâne în subordinea ministrului Apărării dar, pe lângă finanțarea de la buget, va putea atrage fonduri din "alte surse legal constituite", ceea ce înseamnă că va putea înființa societăți comerciale acoperite, așa cum face SRI și SIE.

Documentul mai spune că DGIA va putea face filaje, interceptări de comunicații și percheziții cu mandat de la judecător. O altă noutate era că Direcția Generală de Informații a Armatei va putea angaja personal civil, fiind vizați în special specialiștii din zona IT.

Ministerul Apărării arăta în nota de fundamentare că transformarea DGIA în serviciu secret cu personalitate juridică „asigură o delimitare clară a atribuțiilor sale de cele ale Statului Major al Apărării".

Inițiatorul mai invoca actualul „context geopolitic turbulent și impredictibil" și "exigențele partenerilor euro-atlantici".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.