Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - România ar putea lua 2 miliarde dolari de la FMI

The National
Kristalina Georgieva FMI

Directoarea FMI, Kristalina Georgieva, a anunțat luni că Fondul Monetar Internaţional va distribui statelor membre Drepturile Speciale de Tragere (DST), în valoare de aproximativ 650 miliarde de dolari, furnizând "un impuls semnificativ" economiilor pentru depășirea crizei generată de pandemie, transmite Reuters. Această alocare este similară cu tipărirea de bani de către o bancă centrală, deoarece noile Drepturi Speciale de Tragere conferă fiecărui stat membru al FMI mai multe rezerve pe care le poate trage proporţional cu participaţia statului respectiv la FMI. Potrivit BNR, România este membră a Fondului Monetar Internaţional (FMI) din anul 1972, având din data de 2 februarie 2016 o cotă de participare de 1.811,4milioane DST (0,38% din cota totală). Potrivit acestei cote, România ar putea lua aproape două miliarde de dolari de la FMI.

Cea mai masivă distribuire realizată vreodată a monedei de rezervă creată de FMI va furniza lichidităţi suplimentare economiei mondiale, va spori rezervele valutare ale statelor membre şi va reduce dependenţa lor de datoria internă sau externă, mult mai scumpă, a declarat Georgieva. Oficialul a adăugat: "Alocarea reprezintă un impuls semnificativ pentru omenire şi, dacă va fi utilizată pe scară largă, va fi o oportunitate unică pentru a combate această criză fără precedent".

Ţările pot folosi moneda de rezervă a FMI pentru a-şi sprijini economiile şi a accelera lupta contra crizei provocate de coronavirus, dar nu trebuie să utilizeze spaţiul fiscal pentru a întârzia reformele economice necesare sau restructurarea datoriilor, se arată într-un document prezentat luni de FMI.

Georgieva a anunţat că aproximativ 275 miliarde de dolari vor merge către pieţele emergente şi în curs de dezvoltare şi aproximativ 21 miliarde de dolari spre ţările cu venituri scăzute.

FMI încurajează statele bogate care primesc DST să le canalizeze spre cele mai sărace, care au mai multă nevoie de finanţare, a explicat Georgieva.

Alocarea de Drepturi Speciale de Tragere şi măsurile de sporire a creditării din partea Băncii Mondiale şi a FMI sunt necesare pentru sprijinirea eforturilor de a ţine sub control pandemia şi de a atenua impactul ei devastator, în special în ţările sărace, cu resurse mai reduse, apreciază analiştii.

Ultima dată când Fondul a aprobat o nouă alocare de Drepturi Speciale de Tragere (DST) în valoare de 250 de miliarde de dolari a fost în 2009, în perioada crizei financiare globale, când instituţia financiară a crescut lichiditatea pentru ţările care aveau nevoie de numerar.

Un expert FMI a spus că o nouă alocare de DST-uri în valoare de 500 de miliarde de dolari ar permite instituţiei financiare să ofere un sprijin de aproximativ 14 miliarde de dolari ţărilor cu venituri reduse şi de 60 de miliarde de dolari pentru pieţele emergente, însă alţi experţi sunt de părere că sumele ar putea fi mult mai mari.

Chiar dacă sumele vehiculate sunt relativ mici, injecţia de capital ar avea un impact mult mai mare pentru economiile sărace şi de asemenea ar putea linişti pieţele financiare într-o perioadă în care multe din ţările sărace sunt în pragul insolvenţei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.