Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING - Secția pentru procurori a CSM s-a pus cu toate forțele pe Secția pentru investigarea magistraților după îngrijorările exprimate de liderii europeni

Ultima Ora breaking news

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare, precum şi prioritizarea soluţionării dosarelor de la data operaţionalizării acestei secţii până la data de 01.04.2019.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât ca prin solicitarea repetată a dosarului nr.986/P/2014 (TEL DRUM) aflat în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie de către Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie, s-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din cadrul Ministerului Public, componentă a autorităţii judecătoreşti.

Tăriceanu îi IGNORĂ pe liderii europeni: ministrul Justiției are în vedere OUG pentru Coduri

De asemenea, s-a constatat că prin acest demers s-a pus presiune şi s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, (c.n. Alexandra Lăncrănjan)

Cristian Ban a cerut, joi, în ședința Secției pentru procurori, ca Inspecția Judiciară să facă un control la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), pe modul cum sunt înregistrate sesizările și maniera în care sunt prioritizate dosarele,pornind de la cauza "Tel Drum".

Cristian Ban a dat drept exemplu modul în care Secția de investigare a infracțiunilor din justiție a cerut de la DNA, de mai multe ori, transmiterea dosarului "Tel Drum", în baza unei sesizări anonime înregistrate ca și dosar penal, care s-a dovedit a fi un nume de stradă și al unui actor de comedie, arată referatul transmis de procurorul general către Consiliul Superior al Magistraturii.

"În cuprinsul acestui referat primit de la Parchetul General, ar rezulta un mod total necorespunzător de înregistrare a unor sesizări ca dosare penale. Avem o situație hilară în care o sesizare anonimă este înregistrată cu număr unic ca și dosar penal pentru a se dovedi că, de fapt, este un nume de stradă, un nume al unui actor de comedie. O astfel de modalitate de înregistrare a unor dosare penale o apreciez eu ca fiind eu ca fiind una necorespunzătoare. De asemenea, din cuprinsul referatului, mă îngrijorează modul prin care, în mod repetat, Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție a solicitat de la o altă structură, în speță DNA, în baza dosarului creat, cum am spus anterior, pe un denunț anonim, un dosar ultra-mediatizat, cunoscut de toți ca dosarul Tel Drum", a declarat, joi, în cadrul ședinței Secției pentru procurori, Cristian Ban, conform Mediafax.

Procurorul a precizat că, pe lângă faptul că s-a solicitat în mod repetat și "la început fără niciun temei legal" dosarul "Tel Drum", s-a constatat, potrivit raportului înaintat de Lazăr, că întreg dosarul a fost cerut pentru a fi folosit ca mijloc de probă în dosarul Secției speciale, "în această modalitate ajungându-se și generându-se un conflict între Parchet, cu consecința întârzierii soluționării cauzei".

Cristian Ban este de părere că prin toate aceste aspecte, inclusiv modul de repartizare "ciudat", sunt de natură a afecta independența și imparțialitatea procurorilor din cadrul Ministerului Public, pe de o parte, iar pe de altă parte, sunt de natură a pune presiune pe procurorul DNA, investit cu soluționarea dosarului "Tel Drum", afectându-i în acest mod independența.

Astfel, Cristian Ban a solicitat Secției pentru procurori din CSM să solicite Inspecției Judiciare să dispună un control la structura de parchet condusă acum de Gheorghe Stan.

"Pe aceste considerente, eu solicit Secției să ia act și să constate aceste încălcări ale independenței și imparțialității procurorilor din cadrul Ministerului Public și din cadrul DNA, iar în al doilea rând având în vedere modul, unul necorespunzător de lucru, de înregistrare a dosarului la Secția de investogare, având în vedere și făcând o conexiune și cu dosarul privindu-l pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, eu apreciez ca oportun și necesar dispunerea unui control tematic la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție de către Inspecția Judiciară, care să aibă în vedere ca obiective modul de înregistrare a sesizărilor în cadrul acestei unități de parchet, altele decât cele preluate în urma operaționalizării acesteia, de la data operaționalizării până în prezent, respectiv 1 aprilie 2019", a spus procurorul.

Cristian Ban a spus că trebuie verificată și maniera în care sunt prioritizate dosarele.

"De asemenea, având în vedere că în ultimul timp au apărut și sunt mediatizate ca fiind în lucru sau dosare în lucru în care s-au dispus diverse măsuri procesuale, dosarul cunoscut publicului ca dosarul Tel Drum, cazul de pe ordinea de zi privindu-o pe doamna procuror Kovesi, se constată că aceste dosare au fost înregistrate în urmă cu 3-4 luni, ori știm prea bine că pe rolul acestei Secții speciale se află sute sau chiar mii de dosare mai vechi de un an, motiv pentru care eu apreciez ca un al doilea obiectiv al controlului Inspecției trebuie să privească modul de prioritizare al soluționării dosarelor de către Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție", a completat Ban.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.