Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Breaking: Sindicatele de la Finanțe anunță că vineri sistemul va fi blocat : Cu aceleași măsuri haotice sistemul va colapsa

ministerul finantelor

Mesaj dur transmis de sindicaliștii de la Finanțe, după protestele din minister, care s-au extins la nivel național.

Statul finanțistului este prioritate strategică, susțin sindicaliștii, care acuză Guvernul de lipsă de respect.

"Manifestările ad-hoc ale finanțiștilor de astăzi, 10 august 2023, sunt pe cât se poate de îndreptățite. Nicio țară nu poate fi guvernată în interesul oamenilor fără respectul și legislația potrivită pentru cei responsabi de bugetul național. În nenumărate rânduri SindFISC a atenționat guvernul asupra legiferării statutului finanțistului, esențial pentru funcționarea mecanismelor bugetare. Lipsa acestuia și lipsa de interes a guvernanților, care ne privesc doar ca niște executanți, adâncesc și mai mult obiectivul de a avea un stat modern, capabil să colecteze corect, un stat în care finanțistului este respectat la fel ca și contributorul.

Încadrarea finanțiștilor într-un sistem de creștere profesională, stimulativ și anticipativ este soluția ca bugetul acestei țări, care provine din munca și talentul milioanelor de români, să poate fi folosit pentru dezvoltarea națională.

Onorabili guvernanți, înainte de a avea fantezii sinistre atât cu sistemul bugetar cât și cu contribuabilii, ar fi bine să prezentați un plan clar de redefinire a contractului social în care finanțistul să își poată previziona cariera, să poată fi respectat și remunerat corect. Cu aceleași măsuri haotice sistemul va colapsa", susțin aceștia.

SED LEX anunță că mâine întreg sistemul de Finanțe va fi blocat

Preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX, Vasile Marica, a anunţat că 15.000 de persoane protestează joi, la nivel naţional, nemulţumite de măsurile cuprinse în proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind măsuri fiscal-bugetare şi a precizat că acestea afectează 22.000 de angajaţi din acest sistem. Marica apreciază că în sistem nu va lucra nicio instituţie în cursul zilei de vineri.

Vasile Marica a declarat, joi, că, dacă sistemul nu va profesionalizat şi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget.

“Dânşii cum vor să facă e cam aşa: cumulăm două funcţii de şef birou şi şeful decide cine rămâne. Lucrul ăsta nu se poate, vom câştiga în instanţă, pe de o parte şi de cealaltă parte, nu este normal ce se întâmplă, pentru că, pe lângă faptul că nu avem personal tânăr, faptul că de 2016 nu s-au făcut angajări, faptul că nu avem o lege care să ne apere atunci când ne ducem în inspecţii…Mulţi m-au întrebat, 10.000 sunt bani puţini brut şi 6.000 net? Eu zic că da pentru că un inspector fiscal care se duce la OMV să verifice şi se ceartă cu un avocat care are 10.000, eu zic că da. Să fie foarte clar dacă nu profesionalizăm sistemul ăsta, trebuie să înţeleagă şi ministerul, şi premierul, şi Guvernul, că dacă sistemul ăsta nu va fi profesionalizat, nu va fi digitalizat, nu vor fi niciodată bani la buget”,a afirmat Vasile Marica.

El a precizat că angajaţii din finanţe au declanşat o grevă spontană.

“Este o formă de grevă spontană pe care colegii noştri au adoptat-o. Nu este controlabilă de sindicat. Noi vrem să pornim pe 22 aceeaşi acţiune de protest. Între timp, colegilor noştri s-au supărat şi mai tare, au ieşit în forme spontane pe care să vedem cum le controlează Guvernul pe care l-am anunţat. Eu nu cred că mâine va lucra cineva”, a explicat preşedintele Alianţei Naţionale a Sindicatelor Bugetarilor SED LEX.

Întrebat câte persoane sunt în grevă, Vasile Marica a răspuns: “La ora actuală, la nivel naţional, din ce ştiu, sunt vreo 15.000 de persoane”.

El a precizat că problema este una de sistem.

“Problema este fundamental diferită faţă de modul în care sunt trataţi aceşti oameni, faptul că politicienii dau vina numai pe noi că nu s-au făcut încasări în condiţiile în care ei fac Codul Fiscal, ei fac legile, ei ne obligă să facem o anumită legislaţie. Nu avem nicio vină pe chestia asta. (…) Este o problemă de sistem, sistemică. De ani de zile sistemul ăsta nu a fost nici finanţat, nici promovat, niciun sistem de carieră, iar acum vine şi răstoarnă ce s-a construit cât de puţin. (…) În primul rând, noi nu înţelegem ce vor guvernanţii. Ca să pot să am soluţii trebuie să ştiu ce vor ei. Vor să facă economii? Cu 700.000 de lei la buget pentru că dai nişte oameni afară şi atât? Dacă suntem finanţişti, vă spun cum stau lucrurile. Dintr-o economie care spun ei e gestionată de 8.000 de lei pentru că dai nişte oameni afară se pierd taxe la buget, taxe la sănătate, TVA, ceea ce înseamnă că rămân ca economie undeva ca trei milioane. Aşa circulă banii în economie. Ei spun că au făcut economie 8.000”, a explicat Vasile Marica.

El a mai anunţat că 22.000 de angajaţi ar fi afectaţi de măsurile pregătite de Guvern.

Marica a criticat şi propunerea guvernanţilor de a muta angajaţii de la o instituţie la alta.

“Am auzit o anomalie, că ei un inspector fiscal şi îl pui la Trezorerie, îl iei pe unul de primărie şi îl pui la vamă. Să fim serioşi. Noi ne chinuim să profesionalizăm oamenii şi oamenii ăştia vin şi spun nişte aberaţii mai mari decât ei. Nu merge aşa”, a mai afirmat Vasile Marica.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.