Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREAKING SURSE Apropiată a lui Vlad Voiculescu în `gheara` DNA - Cea care l-a `turnat` pe directorul de la Colentina audiată de procurori

Facebook
Oana Sivache

Oana Gabriela Sivache, apropiată a fostului ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, cea care l-a „împachetat„ pe fostul director al Spitalului Colentina, Cristian Plută, a fost chemată, miercuri, de procurorii DNA de la Secția I pentru audieri în dosarul în care au făcut percheziții privind posibila trucare a unei licitații prin care se urmărea achiziția de servicii IT pentru spitale, transmit surse judiciare autorului acestui material.

Acestea nu pot preciza la acest moment acuzațiile în legătură cu care aceasta ar putea avea legătură sau dacă ar fi doar martor la acest moment dar amintesc de perchezițiile DNA la spitalul bucureștean Colțea și Sfântul Luca din decembrie 2023.

Colaborator în colimator...

Procurorii Secţiei I a DNA au făcut la finalul lunii decembrie o serie de percheziţii la Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), la sediul Spitalului de Boli Cronice „Sfântul Luca” din Bucureşti şi la sediul Spitalului Clinic Colţea din Bucureşti, vizând suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise de funcţionari publici, în cursul anului 2023, în contextul derulării unei proceduri de achiziţie publică, care prevedea implementarea în cadrul unor spitale din Bucureşti a unor servicii IT.

Potrivit unor surse judiciare, vizată de ancheta DNA este Oana Gabriela Sivache, directorul general al ASSMB, numită în funcţie cu sprijinul lui Vlad Voiculescu, vicepreşedinte USR şi preşedinte al USR Bucureşti.

Procurorii suspectează că în anul 2023, în vederea instalării unui sistem informatic, ar fi fost viciate procedurile de achiziţie publică organizate pentru implementarea sistemului de colectare şi procesare a datelor medicale, în spitalele din administrarea municipalităţii.

Procurorii suspectează că în acest caz s-ar fi comis mai multe acte clasice de corupţie iar în acest sens, cu acordul judecătorilor, au ridicat în cadrul percheziţiilor mai multe medii de stocare, contracte şi înscrisuri.

Pe 6 decembrie 2023, Secţia I a DNA l-a trimis în judecată pe Cristian Plută, fostul director adjunct al ASSMB, şi pe alte 3 persoane pentru fapte de corupţie.

Plută, arestat preventiv, a fost acuzat oficial de comiterea a trei fapte de luare de mită şi de permiterea unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

Totul despre cazul „Plută„

Încă din perioada în care conducea structura Cristian Plută racola subordonați în mecanismele corupte pe care utiliza din postul de șef.

Mai precis, acesta ar fi cooptat-o la comiterea de fapte penale pe actuala directoare generală a Administrației, Oana Gabriela Sivache,, pe vremea când aceasta îi era adjunctă.

Femeia a pus piciorul în prag însă la schimbarea de putere și l-a „servit„ pe Plută anchetatorilor DNA folosind strategii de anchetă demne de un procuror cu experiență.

Astfel, se arată în dosarul de la instanța de judecată, prin care DNA cerere arestarea celor doi inculpați,  potrivit primei declarații a martorei , „aceasta a fost abordată, în primă fază, cu privire la subiectul primirii unor sume de bani în legătură cu activitățile de serviciu, de către numitul Plută Cristian, director general al instituției în cauză (în prezent director-adjunct), la sfârșitul lunii februarie, când au ieșit la un restaurant, și atunci i-a spus că numitul Stănilă Silviu îi va ajuta la soluționarea (în mod favorabil) a contestației formulate în referire la un acord-cadru de reparații curente pentru toate spitalele administrate de către A.S.S.M.B”.

Mai tare ca procurorii - Cu „tehnica„ la purtător...

„Atunci acesta i-a zis că urmează să primească un procent de 10%, nu i-a specificat dacă banii vor fi împărțiți la doi sau la trei, iar banii vor fi primiți în numerar. Martora a specificat că Plută Cristian i-a transmis că intenționează să-și facă o casă.

Martora a arătat că Plută Cristian i-a propus să se întâlnească în oraș, să aleagă un restaurant unde să meargă, iar în final au stabilit telefonic o întâlnire pentru data de 02 aprilie 2023.

Martora a declarat că, în data de 02 aprilie 2023, s-a întâlnit cu Plută Cristian la restaurantul Lotus și, bănuind ce urmează să-i propună Plută Cristian, și-a luat o măsură de precauție pentru a se proteja și pentru a fi crezută ulterior, de autorități și alte persoane.

Astfel, martora a luat cu ea un înregistrator audio pe care l-a pornit la plecarea de la domiciliu, astfel încât a putut să înregistreze întreaga convorbire, din momentul în care a urcat în autoturismul lui Plută Cristian, pe tot parcursul șederii în restaurant, până când s-au despărțit.

La restaurant, cei doi au discutat despre problema spitalului Colentina,  respectiv că managerul acestui spital dorește să părăsească postul și problema constă în aceea de a găsi un nou manager, întrucât A.S.S.M.B. face propunerea de numire către Primăria Generală. Martora (.....) a declarat că numitul Plută Cristian i-a zis că, dacă nu se opune cineva (cu referire la viceprimarul Capitalei), pers(.....) despre care știe că se numește Silviu are o persoană care ar vrea să vină manager și ar fi dispusă să dea suma de 20.000 euro pentru acest lucru. Martora a precizat că, pe moment, numitul Plută Cristian nu i-a zis numele pers(.....), însă, ulterior, la birou, numitul Plută Cristian a reluat discuția despre Colentina și i-a cerut pers(.....) despre care i-a vorbit în data de 02.04.2023 un CV.

În aceeași zi, a primit CV-ul pers(.....) respective și a aflat că aceasta se numește Cristescu George-Mirel. Martora a declarat că nu i-a dat foarte multe detalii despre această persoană, doar că va da această sumă de bani. Revenind la subiectul întâlnirii avute, martora a precizat că numitul Plută Cristian i-a zis că suma de 20.000 euro va fi împărțită între ea și Plută Cristian, iar noul manager și pers(.....) cu numele Silviu vor rezolva din contracte viitoare partea lor”, se arată în dosar.

De la momentul acestei declarații dată frontal în fața anchetatorilor DNA și după studierea probei irefutabile pusă pe masă de directoarea ASSMB DNA a demarat în trombă dosarul în care avea să îi rețină pe Cristian  Plută și managerul spitalului Colentina.

Toți ochii pe Cristian Plută

Astfel, pornind de la o sesizare privind fapte de trafic de influență în cazul lui Cristian Plută DNA  a descoperit o arie mai larga de fapte de corupție pe care acesta le comitea la umbra funcției de director general.

„În urma punerii în executare a măsurilor de supraveghere tehnică precum și ca urmare a activității colaboratorului cu identitate reală au rezultat comiterea mai multor infracțiuni de corupție și asimilate infracțiunilor de corupție de către persoanele supuse măsurilor de supraveghere.

Infracțiunile comise sunt legate de exercitarea atribuțiilor de serviciu ale conducerii și angajaților A.S.S.M.B. în ce privește efectuarea unor propuneri de numire a managerilor interimari la spitalele din municipiul București aflat în administrarea Primăriei Municipiului București, în legătură cu inițierea și derularea unor proceduri de achiziție publică, dar și în legătură cu executarea unor contracte de prestări servicii la care A.S.S.M.B. este beneficiar.

Ancheta desfășurată a stabilit pe bază de probe că inculpatul Plută Cristian a pus la dispoziția inculpatului Stăncilă Silviu informații despre planurile A.S.S.M.B. de inițiere a unor proceduri de achiziție publică, în scopul obținerii unor sume de bani cu titlu de mită de la societăți comerciale care sunt interesate de fraudarea procedurilor de achiziție publică”, se arată în dosarul transmis de anchetatori instanței de judecată.

Rezultatele obținute ca urmare a punerii în executare a mandatelor de supraveghere tehnică au indicat cele susținute mai sus.

Dosarul pe scurt

După o serie de percheziții derulate luni de anchetatorii DNA de la Structura centrală la sediul direcției au fost aduși

PLUTĂ CRISTIAN, director adjunct al Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București (A.S.S.M.B.), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- luare de mită, (două fapte),

- permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

CRISTESCU GEORGE-MIREL, manager al Spitalului Clinic Colentina din București, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- dare de mită,

- delapidare,

Administratorul unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită,

Persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de:

- instigare la dare de mită,

- complicitate la dare de mită,

- complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 18 septembrie 2023, a unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de complicitate la permiterea accesului la informații nedestinate publicității, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În ordonanțele procurorilor se arată că la data de 19 iunie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de inculpatul Cristescu George Mirel suma de 20.000 euro pentru sprijinul acordat acestuia din urmă să ocupe funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București.

Concret, anterior, inculpatul Plută Cristian ar fi formulat către Primăria Municipiului București o propunere care a stat la baza numirii inculpatului Cristescu George Mirel în funcția respectivă. „Negocierile” purtate în contextul de mai sus au fost intermediate de către persoana fizică, reținută în prezenta cauză.

Curgeau banii în buzunarele lui Plută

Apoi, mai arată DNA, în perioada 28 august – 03 septembrie 2023, inculpatul Plută Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit, prin intermediul aceleiași persoane fizice, de la omul de afaceri, cercetat în prezenta cauză, suma de 306.439 lei, care nu i s-ar fi cuvenit, ce reprezenta un procent de 5% din valoarea facturilor plătite de A.S.S.M.B. în contextul derulării unui acord cadru ce viza execuția unor lucrări de reparații, reabilități și modernizări la unitățile sanitare și imobilele aflate în administrarea Administrației Spitalelor si Serviciilor Medicale București.

Acordul respectiv ar fi fost încheiat la data de 04 aprilie 2023 de către A.S.S.M.B. cu o asociere de firme din care făcea parte și societatea comercială administrată de omul de afaceri, iar suma de bani menționată mai sus ar fi fost remisă în scopul plății facturilor la timp și a încheierii ulterioare a unor contracte subsecvente.

Apucăturile managerului Spitalului Colentina

În luna august 2023, mai arată DNA, inculpatul Plută Cristian ar fi transmis, prin intermediul celor doi inculpați, persoane fizice, unui om de afaceri, în etapa nepublică a procedurii de achiziție publică, caietul de sarcini pentru „PROIECTUL PRIVAT DE URGENȚĂ TIP P1”, întocmit la nivelul A.S.S.M.B.. Acest demers ar fi avut ca scop favorizarea societății comerciale, administrată de omul de afaceri, în contextul organizării unei licitații publice având obiectul de mai sus.

După numirea în funcția de manager al Spitalului Clinic Colentina din București, la data de 23 iunie 2023, inculpatul Cristescu George Mirel ar fi prelungit un abonament telefonic al instituției pe care o conducea (72 de abonamente pentru angajații spitalului) ocazie cu care furnizorul a acordat mai multe puncte de fidelitate, în valoare de 8.200 euro fără TVA. Cu acești bani, inculpatul ar fi achiziționat prin intermediul sistemului de fidelitate trei telefoane mobile și trei ceasuri tip smart, bunuri pe care și le-ar fi însușit.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 19 septembrie 2023, cei patru inculpați reținuți au fost prezențați Curții de Apel București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cazul lui Plută instanța a admis arestarea preventivă pentru 30 de zile.

Condamnare blândă pentru un mituitor asumat

Managerul Spitalului Colentina, George Mirel Cristescu, a fost condamnat, în 21 decembrie 2023. de Tribunalul Bucureşti la 3 ani de închisoare cu suspendare după ce a dat o şpagă de 20.000 de euro pentru a fi numit în funcţie.

Decizia vine după ce tribunalul a validat un acord încheiat de George Mirel Cristescu cu procurorii DNA, în care acesta şi-a recunoscut vinovăţia. De asemenea, George Mirel Cristescu trebuie să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile

Conform DNA, directorul adjunct al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti din cadrul Primăriei Capitalei, Cristian Plută, a cerut şi a primit 20.000 de euro de la George Mirel Cristescu, pentru a obţine numirea acestuia în fruntea Spitalului Colentina.

Banii i-au fost daţi de Cristescu lui Plută într-o pungă de hârtie, în timpul unei întâlniri la un restaurant din Capitală. Plută i-ar fi dat jumătate din bani şefei sale, Oana Sivache, directorul general al ASSMB, care a participat de altfel la întâlnirea din restaurant, însă aceasta l-a denunţat la DNA şi a înmânat banii procurorilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.