Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Negocierile dificile dintre UE şi Marea Britanie, pentru Brexit, vor fi reluate luni

rfi.fr
Brexit

Discuţii dificile asupra Brexitului urmează să fie reluate luni între oficialii britanici şi autorităţile de la Bruxelles care au apreciat drept nesatisfăcătoare oferta premierului Boris Johnson de evitare a unei ieşiri neordonate din Uniune pe 31 octombrie, situaţie ce l-a determinat sâmbătă pe şeful executivului britanic să aibă convorbiri telefonice cu mai mulţi lideri europeni, relatează AFP.

Unul din interlocutorii săi, premierul finlandez Antti Rinne, a cărui ţară asigură preşedinţia rotativă a Consiliului UE, a declarat că i-a comunicat prim-ministrului Marii Britanii că "este importantă găsirea unei soluţii într-o săptămână"."Johnson a spus că este de acord cu acest calendar", a precizat premierul Finlandei, informează agerpres.ro.

Citește și: După șeful DIICOT, se pregătește încă o ‘decapitare’ în Justiție! Cine ar putea fi ‘executat’

Premierul britanic avea programate mai multe discuţii telefonice după oferta făcută UE miercuri, propunere pe care Londra o consideră "un compromis corect şi rezonabil". "Vrem un acord şi discuţiile vor continua luni, pe baza ofertei noastre", a dat asigurări un purtător de cuvânt britanic.

Aparent însă, Bruxelles-ul nu este pe aceeaşi lungime de undă: "Propunerile Regatului Unit nu constitue o bază pentru încheierea unui acord", a apreciat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Natasha Bertaud.

Citește și: Victor Ponta spulberă Guvernul: Suntem într-o prăpastie uriașă

Proiectul premierului britanic vizează rezolvarea problemei generate de gestionarea frontierei irlandeză pentru a se evita, după Brexit, revenirea la controlul la frontieră între Irlanda, stat membru al UE, şi provincia britanică a Irlandei de Nord care vă părăsi Uniunea odată cu restul Regatului Unit. Europenii au primit cu scepticism acest proiect, apreciind că are aspecte problematice şi ar trebui reformulat. Boris Johnson consideră însă că a făcut partea sa de drum şi că acum este rândul Bruxelles-ului să dea dovadă de flexibilitate.

Liderii europeni vor trebui să decidă în cadrul următorului summit de la Bruxelles (17- 18 octombrie) dacă sunt întrunite condiţiile pentru acceptarea unei noi amânări a datei la care Marea Britanie va părăsi UE, faţă de cea prevăzută (31 octombrie).

Citește și: Lovitură de teatru! Tudorel Toader susține că nu el se află în spatele Legii recursului compensatoriu – Pe cine dă vina

Boris Johnson a promis concretizarea Brexitului, indiferent de situaţie, la sfârşitul lunii octombrie, în pofida unei legi recent adoptate de parlamentarii britanici prin care este constrâns să solicite o amânare în absenţa convenirii unui acord, cu scopul de a se evita o ieşire fără acord, care ar avea consecinţe economice şi sociale potenţial dezastruoase.

Ziarul Daily Telegraph a menţionat din nou, sâmbătă, posibilitatea ca Ungaria să vină în sprijinul premierului Boris Johnson în cazul în care acesta din urmă ar fi forţat să solicite amânarea Brexitului, perspectivă pe care politicianul britanic nu o doreşte cu niciun chip.

Citește și: Codrin Ștefănescu, ieșire spumoasă: Orgasm general!

O nouă amânare trebuie să fie aprobată în unanimitate de statele membre, iar un singur dezacord ar fi suficient pentru blocarea acestei cereri.

"Până în prezent nu există o cerere de amânare şi nu există o bază pentru speculaţii", a declarat pentru AFP o sursă din ministerul de externe de la Budapesta.

Citește și: După șeful DIICOT, se pregătește încă o ‘decapitare’ în Justiție! Cine ar putea fi ‘executat’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.