Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexit: Pescuitul rămâne principalul obstacol în calea unui acord, considerat totuşi încă posibil de ambele părţi

pescuit

Negocierea unui acord post-Brexit între Uniunea Europeană şi Regatul Unit se loveşte în continuare de mai multe teme dificile, în special pescuitul, a declarat vineri în purtător de cuvânt al Comisiei Europene, în timp ce premierul britanic Boris Johnson a menţionat şi el că încheierea unui acord ''pare dificilă'', dar uşa negocierilor rămâne deschisă, relatează vineri Reuters preluat de agerpres.

''Poziţia Regatului Unit a fost că dorim să continuăm discuţiile dacă există o şansă pentru un acord'', a spus Johnson în faţa presei. ''Dar dorim de asemenea să se recunoască faptul că Regatul Unit poate avea controlul asupra propriilor sale legi, pentru asta au votat oamenii, şi de asemenea asupra apelor noastre şi drepturilor noastre de pescuit'', a completat premierul britanic.

''Uşa noastră este deschisă, vom continua să discutăm, dar trebuie să spun că lucrurile par dificile. Există o breşă care trebuie depăşită'', a conchis el.

La rândul său, negociatorul-şef european, Michel Barnier, a vorbit despre un ''moment al adevărului'', întrucât cele două părţi mai au ''foarte puţin timp, câteva ore'' pentru convenirea unui acord. El a confirmat că dosarul pescuitului creează în continuare ''dificultăţi serioase'' la tratative, întrucât state ale UE doresc menţinerea accesului pescarilor lor în apele britanice bogate în resurse piscicole, în timp ce Londra doreşte suveranitate totală asupra acestor ape. Dar, ''cred, ca negociator, că posibilitatea unuia acord există'', a mai remarcat Barnier.

Fără un acord post-Brexit, începând de la 1 ianuarie relaţiile comerciale dintre Regatul Unit şi UE vor fi reglementate de normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Va fi însă nevoie de unele înţelegeri sectoriale între Bruxelles şi Londra pentru domenii care necesită un cadru legal, cum este sectorul transporturilor, pentru acesta Comisia Europeană anunţând săptămâna trecută planuri de contingenţă aplicabile în caz de eşec al negocierilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.