Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

BREXIT. Primele efecte

brexit

Ceea ce la început părea o simplă strategie de negociere cu Uniunea Europeană, dusă la extrem de către David Cameron, a prins astăzi forma unei prime piese de domino care și-a pierdut echilibrul. Britanicii par să fi optat în proporție de peste 51% pentru ieșirea din Uniunea Europeană.

După numărarea voturilor din 333 din cele 382 de circumscripții, 51.7% dintre britanici au susținut Brexit-ul, prezența totală la vot fiind de 72.2%.

Citiți și: Britanicii au votat pentru ieșirea din UE

Marea Britanie a primit și primele lovituri după aflarea rezultatelor parțiale. Prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon, a declarat că din acest moment este clar că poporul scoțian își vede viitorul ca parte integrată a Uniunii Europene. De asemenea, Irlanda de Nord ar putea lăsa Marea Britanie în vederea formării Irlandei Unite. Partidul republican irlandez Sinn Fein a cerut în această dimineață realizarea unui referendum în vederea unificării Irlandei, transmițând că rezultatele Brexit-ului vor avea consecințe enorme asupra statului britanic, având în vedere că atât Irlanda de Nord cât și Scoția au votat pentru rămânerea în Uniunea Europeană.

De asemenea, lira sterlină a cunoscut în această dimineață cea mai mare depreciere din ultimii 30 de ani, în raport cu dolarul. O liră sterlină a fost cotată astfel, la primele ore ale dimineții, sub nivelul de 1.35/dolar.

Citiți și: Șoc pe piața valutară

O zi proastă pentru Europa” a transmis vicecancelarul german, Sigmar Gabriel, pe contul său de Twitter. Vorbeam la început despre Brexit ca despre o primă piesă de domino. La rând se anunță deja alte țări, atât în Olanda cât și în Franța cerându-se referendumuri similare de către Partidul Dreptății, respectiv Frontul Național.

Acestea sunt primele și cele mai rapide efecte ale ieșirii Marii Britanii din U.E. David Cameron devine astfel deschizător de uși pentru unii dintre liderii din alte state membre ale blocului comunitar, în vreme ce pentru susținătorii Europei unite, acesta va fi amintit drept cel care a dărâmat primul pilon de susținere al construcției europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.