Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Brexitul, provocarea cea mai importantă din ultimii 50 de ani pentru întreaga insulă irlandeză

pixabay.com
brexit

Negocierile ce vor urma cu privire la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea să fie 'foarte dure', a avertizat miercuri primul ministru irlandez Enda Kenny, cu ocazia unui forum organizat la Dublin pe tema Brexitului, cu reprezentanţi ai Irlandei şi Irlandei de Nord, relatează AFP. În opinia şefului guvernului irlandez, Brexitul 'constituie provocarea economică şi socială cea mai importantă din ultimii 50 de ani' pentru ansamblul insulei, Enda Kenny estimând că, dintre toate statele UE, Irlanda este cea mai ameninţată de consecinţe.

Potrivit lui Kenny, aceste efecte se fac deja simţite prin devalorizarea lirei faţă de euro, cu 'impact asupra exportatorilor irlandezi'. La rândul său, liderul partidului de opoziţie nord-irlandez Sinn Fein (centru stânga), Gerry Adams, a afirmat că procesul de pace în Irlanda de Nord este 'grav ameninţat' de pierderea potenţială a fondurilor UE care îl susţin, ca şi de perspectiva reintroducerii frontierei între cele două părţi al insulei.

'Nordul este foarte preocupat de perspectiva unei inflaţii care ar creşte costul vieţii', a mai declarat Adams, subliniind că sunt în pericol 'locurile de muncă, investiţiile, la fel agricultura'. 'Şi aceasta nu este decât partea vizibilă a aisbergului', a atenţionat el. Enda Kenny a invita la forumul de la Dublin toate partidele politice din insulă, însă Partidul Unionist Democrat, la putere în Irlanda de Nord şi favorabil Brexitului, a refuzat participarea.

La referendumul din 23 iunie, provincia britanică Irlanda de Nord a votat în procent de 56% pentru menţinerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, în timp ce, la nivel naţional, votul a înclinat în favoarea Brexitului, cu 52%, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.