Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Britanicii ar fi cerut ca Serghei Lavrov să fie arestat în Serbia într-o mega-operațiune specială (presa sârbă)

Informer
sdf

Vizita anunțată a ministrului rus de externe Serghei Lavrov în Serbia a provocat un adevărat război diplomatico-informatic. După cum presa sârbă dezvăluie, de câteva săptămâni, s-au făcut planuri foarte periculoase de ambele părți, cu Serbia în centru. Rusia încerca să găsească vreo modalitate prin care ministrul său de externe să ajungă la Belgrad, în timp ce, pe de altă parte, puterile occidentale se gândeau chiar la „capturarea lui Lavrov”.

Surse diplomatice bine informate ale publicației din Serbia INFORMER dezvăluie că tratativele privind vizita anunțată a ministrului rus de externe la Belgrad au durat mai bine de o lună.

„Prima idee a Bruxelles-ului și a Washingtonului a fost aceea de a forța Serbia să anuleze vizita anunțată a ministrului rus prin șantaj și amenințări. Ar fi urmat apoi presiuni puternice, inclusiv la președintele sârb. Totuși, nu a cedat, așa că au fost nevoiți să treacă la alte planuri în NATO”, începe povestea interlocutorul sursei citate, un oficial de rang înalt al uneia dintre cele mai puternice ambasade occidentale din Belgrad, după cum susțin jurnaliștii. Potrivit acestuia, la un moment dat, în ultimele zile ale lunii mai, britanicii au prezentat NATO un plan mai mult decât șocant: să-l captureze pe Lavrov, și asta la Belgrad.

„Au sugerat de la Londra ca avionul de stat rus să survoleze unele dintre teritoriile țărilor NATO, au menționat în mod special Bulgaria, iar apoi, imediat după aceea, cerul din jurul Serbiei să fie complet închis pentru același avion! Prin urmare, au cerut ca Lavrov să fie capturat de facto la Belgrad! Aceștia au subliniat că astfel se va crea o nouă situație de criză și că Putin va trebui să negocieze cu Occidentul”, relatează sursa, care spune că, din fericire, această idee nu a găsit sprijinul nici unei alte țări serioase NATO.

„Nici nu trebuie să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă acesta și un asemenea plan ar fi fost adoptat și implementat. Asta ar duce, foarte probabil, la un război general, european și probabil mondial...”,  mai adaugă oficialul.

Pe de altă parte, după cum aflăm, la Kremlin s-au discutat și „planuri de criză”.

„A fost foarte important pentru președintele Putin și Rusia ca Lavrov să apară la Belgrad, pentru că asta ar arăta că există cel puțin o țară în Europa care nu impune sancțiuni Moscovei. Sosirea șefului diplomației la Belgrad ar fi o dovadă concretă a puterii blânde a statului rus. De aceea au fost luate în considerare mai multe planuri de ocolire a embargoului NATO asupra zborurilor avioanelor rusești. Primul a fost ceva pe care l-aș numi colocvial: Trage dacă îndrăznești. Serviciile de informații ruse au estimat că nu există nicio șansă ca Occidentul să îndrăznească să doboare avionul împreună cu Lavrov, așa că unii au sugerat să plece în zbor fără nicio autorizație. Totuși, până la urmă, au respins această idee”, povestește interlocutorul Informer.

Ultimul plan de zbor al șefului diplomației a fost discutat la Moscova weekendul trecut.

„Ideea a fost ca avionul de stat să se deplaseze peste Marea Mediterană, deasupra apelor internaționale, de unde să intre apoi în Marea Adriatică, apoi să zboare spre Serbia prin coridorul aerian deasupra Neum și BiH. Și, după cum știm acum, am renunțat. Se estimează că ar exista un anumit risc de reacție din partea forțelor NATO dislocate în Bosnia”,  conchide sursa Informer.

În cele din urmă, Occidentul a ordonat țărilor vecine Serbiei să interzică survolarea avionului de stat rus. Atât Muntenegru, Macedonia de Nord, cât și Bulgaria au procedat în acest fel, așa că vizita lui Lavrov a trebuit să fie anulată oficial.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.