Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Britanicii, surprinşi de alegerile europarlamentare: cetăţenii din Regatul Unit vor vota într-un scrutin la care nu s-ar fi aşteptat să participe

Brexit

Regatul Unit organizează joi alegeri pentru Parlamentul European, un scrutin care ar urma să ilustreze frustrarea în creştere de ambele părţi ale divizării provocate de Brexit, la aproape trei ani după ce ţara s-a pronunţat pentru ieşirea din Uniunea Europeană, comentează miercuri Reuters, potrivit agerpres.ro.

Alegerile, la care britanicii nu s-ar fi aşteptat să participe, sunt rezultatul impasului la care s-a ajuns la Londra după ce acordul negociat de premierul Theresa May cu Bruxellesul a fost respins deja de trei ori în parlamentul britanic.

Citește și: S-a decis! Aceste produse vor fi interzise

Regatul Unit urma să părăsească UE cu aproape două luni în urmă, dar după ce Brexitul a fost deja amânat de două ori, încă este neclar cum, când sau dacă ''divorţul'' va mai avea loc. Data limită a fost stabilită pentru 31 octombrie.

Opiniile în rândul britanicilor, care au votat în proporţie de 52% pentru a ieşi din Uniunea Europeană, sunt polarizate, sondajele de opinie indicând că partidele pro-Brexit şi pro-EU ar urma să obţină voturi în dauna Partidului Conservator, aflat la putere, şi a opoziţiei laburiste.

Citește și: S-a aflat radioul numărul 1 în România

Potrivit datelor oferite de YouGov, doar unul din cinci britanici care au votat pentru conservatori la ultimele alegeri parlamentare, din 2017, intenţionează să voteze joi cu Partidul Conservator, în timp ce 62% dintre ei ar urma să voteze pentru Partidul Brexit, fondat de euroscepticul Nigel Farage.

În schimb, Partidul Laburist va pierde voturi în favoarea formaţiunilor care susţin rămânerea ţării în Uniunea Europeană.

Rezultatul votului va spori şi mai mult presiunile asupra guvernului condus de Theresa May, după ce conservatorii au înregistrat un eşec la alegerile locale desfăşurate la începutul acestei luni, adaugă Reuters.

Citește și: SURSE Lovitură pentru Klaus Iohannis, înainte de alegeri! Mișcarea făcută de #Rezist

Peste 40 de milioane de alegători britanici, care îşi vor desemna pe cei 73 de reprezentanţi în Parlamentul European, vor vota între orele locale 07:00 şi 22:00 (06:00 şi 2100 GMT), primele rezultate urmând să fie anunţate pe 26 mai la ora 21:00 GMT.

Guvernul May a anunţat că, în cazul în care ţara părăseşte UE până la finalul lunii iunie, noii eurodeputaţi britanici nu îşi vor prelua mandatele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.