Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

British Museum a îndepărtat de pe piedestalul său bustul fondatorului instituţiei, Hans Sloane, îmbogăţit datorită traficului cu sclavi

npg.org.uk
Hans Sloane

British Museum a îndepărtat de pe piedestalul său bustul fondatorului instituţiei, Hans Sloane (foto), îmbogăţit datorită traficului cu sclavi, pentru a-l expune într-o vitrină care îi scoate în evidenţă activităţile, a anunţat marţi directorul muzeului, Hans Hartwig, citat de AFP, relatează Agerpres.

Citește și:ALERTĂ Spania scoate din nou ARMATA în stradă, în lupta cu pandemia: 2.000 de militari sunt mobilizați

Bustul lui Hans Sloane, după numele căruia a fost denumită o piaţă dintr-un cartier londonez de lux, a fost plasat într-o vitrină în care este prezentat drept ''doctor, colecţionar, savant, filantrop şi proprietar de sclavi'', a explicat directorul instituţiei într-un comunicat, subliniind ''complexitatea şi ambiguitatea epocii''.

''L-am retras de pe piedestalul său, unde nimeni nu se uita la el, pentru a-l plasa în centrul atenţiei'', a explicat Hartwig într-un interviu acordat The Daily Telegraph, subliniind importanţa lucrărilor întreprinse de muzeu pentru a oferi o imagine asupra propriei istorii şi a celei a Imperiului Britanic.

Această iniţiativă vine în contextul mişcării Black Lives Matter, revigorată de decesul americanului de culoare George Floyd, ucis de un poliţist alb, care a determinat Regatul Unit să regândească unele aspecte din trecutul său colonial şi propriile simboluri.

În iunie, demonstranţi din mişcarea Black Lives Matter (Vieţile persoanelor de culoare contează) au dărâmat statuia lui Edward Colston, negustor de sclavi de la sfârşitul secolului al 17-lea, cunoscut şi pentru actele sale de caritate, opera de artă fiind aruncată în apele portului Bristol (sud-vestul Angliei).

Hans Sloane, medic născut în Irlanda în 1660, decedat la Londra în 1753, a folosit averea soţiei sale, văduva bogată a unui proprietar de plantaţie de trestie de zahăr care folosea sclavi în Jamaica, pentru a-şi clădi vasta colecţie de istorie naturală, aflată la originea British Museum.

Şi alte obiecte din muzeu vor fi amplasate în contextul lor. ''Vrem să fim sinceri cu privire la colecţia originală a lui Sloane de la British Museum. Vrem să o plasăm într-un context mai amplu, care este evident un context cu adevărat dificil'', acela al ''exploatării'', care a marcat Imperiul Britanic, a explicat pentru The Daily Telegraph Neal Spencer, un curator din cadrul instituţiei.

British Museum din Londra îşi va redeschide galeriile de la parter în data de 27 august, conform unui anunţ publicat pe site-ul instituţiei care a fost închisă pentru public pentru cea mai îndelungată perioadă pe timp de pace.

Asemenea procedurii aplicate de alte muzee, vizitatorii trebuie să-şi rezerve un interval orar. Numărul vizitatorilor, dar şi programul de vizitare vor fi reduse.

Odată aflaţi în interiorul muzeului, vizitatorii vor urma o rută cu un singur sens care le va permite să admire peste 9.000 de exponate, a anunţat muzeul la începutul acestei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.