Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

British Museum finalizează un acord pentru restituirea marmurelor din Partenon

artfund.org
british museum

Marmurele din Partenon ar putea fi „în curând” restituite Greciei, ca parte a unui împrumut pe termen lung în cadrul unui acord încheiat între British Museum şi Atena, potrivit ziarului britanic The Telegraph.

Potrivit Telegraph, preşedintele muzeului şi fostul ministru de finanţe al Marii Britanii, George Osborne, este în proces de a ajunge la un acord cu Atena pentru ca aceste comori să fie returnate Greciei, ca parte a unui „schimb cultural” care ar eluda o lege britanică care împiedica muzeul din Londra să-şi înstrăineze colecţia, informează News.ro.

„Am spus deja public că vom căuta în mod activ un nou parteneriat în ceea ce priveşte Partenonul cu prietenii noştri din Grecia şi, pe măsură ce intrăm într-un nou an, discuţiile sunt în desfăşurare”, a declarat miercuri un purtător de cuvânt de la British Museum pentru AFP.

De la începutul secolului al XX-lea, Grecia a cerut oficial retrocedarea, fără succes, a unei frize de 75 de metri desprinsă din Partenon precum şi a uneia dintre celebrele cariatide din Erechtheion, un mic templu antic tot pe stânca Acropole, ambele capodopere ale British Museum.

Londra susţine că sculpturile au fost „dobândite legal” în 1802 de către diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut Muzeului londonez. Însă Grecia susţine că a fost „jefuită” în timp ce ţara era sub ocupaţie otomană.

Acordul negociat între muzeu şi Grecia ar fi, potrivit surselor citate de Telegraph, un contract de împrumut pentru ca friza să revină rapid în Grecia. Dar acest „gest” nu ar pune capăt disputei, Atena intenţionând să ceară în continuare restituirea integrală.

Mass-media elenă relatase deja în decembrie că negocierile secrete au avut loc de un an între George Osborne şi premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Guvernul britanic a reamintit atunci că Muzeul londonez era supus unei legi din 1963 care îl împiedica să transfere sau să vândă obiecte din colecţia sa, cu excepţia unor condiţii foarte limitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.