Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruno le Maire: 'Summitul dedicat finanţării economiilor africane de la Paris trbuie să ajute statele africane cu privire la lupta antiteroristă'

caleaeuropeana.ro
Ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire

Summitul dedicat finanţării economiilor africane, ce se desfăşoară marţi la Paris, trebuie, de asemenea, să ajute statele africane la finanţarea luptei împotriva terorismului, a declarat ministrul francez al economiei, Bruno le Maire, citat de AFP.

'Ar trebui să înţelegem că epicentrul terorismului s-a mutat din Orientul Mijlociu în Africa, că (gruparea) Boko Haram se extinde în continuare pe continentul african. Mulţi şefi de stat africani ne-au comunicat îngrijorarea lor în această privinţă şi ne-au cerut să ţinem cont de această realitate în nevoile lor de finanţare', a declarat Bruno Le Maire la RFI marţi, potrivit agerpres.ro.

Or, 'criza a afectat toate continentele, dar particularitatea Africii este că ea nu dispune la ora actuală de mijloacele financiare necesare pentru a-şi proteja şi relansa economia, aşa cum au făcut toate celelalte continente', a explicat ministrul.

Citând date ale Fondului Monetar Internaţional (FMI), el a atras atenţia că economiile dezvoltate 'au dedicat aproximativ 25% din bogăţia lor naţională relansării economiei', în timp ce Africa 'abia 2%'.

'Deci, riscul major pe care dorim să-l prevenim împreună cu preşedintele Republicii (Emmanuel Macron) este marea diferenţă economică între continentul african care va înregistra un recul, în timp ce SUA, Europa şi Asia îşi vor reveni puternic'.

Potrivit ministrului francez, 'aceasta este o problemă economică, dar de asemenea şi o problemă politică şi de securitate'.

Referitor la problema supraîndatorării ţărilor africane, Bruno le Maire a explicat că problema vizează mai degrabă insuficienţa veniturilor fiscale decât reducerea raportului dintre datorie şi Produsul Intern Brut (PIB).

'Când aveţi 60% datorii şi numai 5% venituri din impozite, nu veţi putea achita acea datorie', a argumentat el.

Cu toate acestea, ministrul francez a salutat 'vigoarea antreprenoriatului african', apreciind că 'acesta va salva continentul'.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.