Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxelles-ul este alături de Chișinău! UE a adoptat un nou cadru de sancțiuni pentru a preveni destabilizarea Moldovei

rador.ro
republica moldova ue

Consiliul European a adoptat un nou cadru pentru măsuri restrictive specifice care oferă UE posibilitatea de a impune sancțiuni împotriva persoanelor responsabile de sprijinirea sau punerea în aplicare a acțiunilor care subminează sau amenință suveranitatea și independența Republicii Moldova, precum și democrația, statul de drept, stabilitatea sau securitatea țării.

,,Fiind una dintre țările cele mai afectate de consecințele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina, suntem martorii unor încercări tot mai dese și continue de destabilizare a Moldovei. Noul regim de sancțiuni ne va oferi posibilitatea de a continua să consolidăm capacitatea de rezistență a Republicii Moldova, vizându-i pe cei care încearcă să destabilizeze țara. Acesta este un semnal politic important al sprijinului UE pentru Moldova în actualul context dificil.'', a afirmat Josep Borell, transmite Știri.md.

Datorită acestui nou cadru, UE va putea viza, de exemplu, persoanele care subminează procesul politic democratic, inclusiv organizarea de alegeri, sau care încearcă să răstoarne ordinea constituțională, inclusiv prin acte de violență. Viitoarele măsuri restrictive ar putea viza, de asemenea, persoanele care se angajează în abateri financiare grave privind fondurile publice și exportul neautorizat de capital, în măsura în care ar putea prelua controlul asupra activităților autorităților statului sau le-ar putea influența grav.

Sancțiunile vor consta într-o înghețare a activelor și o interdicție de a pune la dispoziție fonduri pentru persoane fizice și entități, precum și o interdicție de călătorie în UE pentru persoanele fizice.

Eforturile de destabilizare a Republicii Moldova au crescut simțitor de la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei și reprezintă o amenințare directă la adresa stabilității și securității frontierelor externe ale UE.

Acest cadru pentru măsuri restrictive specifice a fost adoptat la cererea Republicii Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.