Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bruxellesul s-a declarat încrezător cu privire la găsirea unei soluții împreună cu Londra la 'războiul cârnaţilor'

Operation World
Irlanda de Nord UK

Vicepreşedintele pentru relaţii interinstituţionale al Comisiei Europene, Maros Sefcovic, s-a declarat luni ''încrezător'' că în următoarele 48 de ore va putea fi găsită o soluţie la restricţiile post-Brexit cu privire la transporturile către Irlanda de Nord ce provoacă un ''război al cârnaţilor'' între Londra şi Bruxelles, transmite AFP.

Dispoziţiile vamale specifice pentru Irlanda de Nord după Brexit au provocat tensiuni majore în această provincie din Regatul Unit, alimentate de intrarea în vigoare a măsurilor care împiedică importul de carne refrigerată provenind din Marea Britanie.

Guvernul de la Londra a solicitat o amânare pentru trei luni a acestor măsuri pentru a avea un răgaz necesar găsirii unei soluţii alternative, scrie Agerpres.ro.

''Deşi nu pot anunţa astăzi acordul formal al UE faţă de cererea guvernului britanic, rămân încrezător că putem găsi o soluţie în următoarele 48 de ore, care va răspunde nevoilor şi îngrijorărilor celor două părţi'', a declarat Maros Sefcovic în faţa comitetului executiv al Adunării Irlandei de Nord.

''Sper că împreună vom putea soluţiona problema cărnii refrigerate în 48 de ore. Vom avea trei luni pentru a face o altă tentativă de rezolvare a acestei probleme'', a spus Sefcovic, adăugând că UE va da dovadă de deschidere în tratarea acestui subiect.

Aceste reguli vamale figurează în Protocolul privind Irlanda de Nord, inclus în Acordul Brexit. Acest protocol reglementează schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord şi a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Relaţiile dintre Londra şi Uniunea Europeană au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.