Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie un conflict neașteptat între Canada și China

canada China

Canada afirmă că ia în considerare expulzarea diplomaţilor chinezi după ce Beijingul a fost acuzat că a luat în vizor un parlamentar şi pe familia acestuia, potrivit BBC.

Ministrul Afacerilor Externe, Melanie Joly, l-a convocat, joi, pe ambasadorul chinez pentru a discuta subiectul, informează News.ro.

Aceasta vine după ce s-a relatat că agenţia de spionaj a Canadei crede că China a căutat informaţii despre rudele parlamentarului, într-o încercare de a descuraja ”poziţiile anti-China”.

Politicianul a acuzat anterior China de abuzuri în ceea ce priveşte drepturile omului.

Joi, Joly a afirmat că i-a cerut adjunctului său să îi spună ambasadorului chinez, Cong Peiwu, că ţara sa nu va tolera amestecuri în treburile sale.

”Ce s-a întâmplat este complet inacceptabil”, a afirmat Joly.

”Toate opţiunile, inclusiv expulzarea diplomaţilor, rămân pe masă, în timp ce ne gândim la consecinţele acestui comportament”, a declarat ea.

Potrivit unui raport al spionajului canadian, publicat pentru prima dată în Globe and Mail, Michael Chong, un politician conservator din Canada, a fost luat în vizor de guvernul chinez după ce a iniţiat o moţiune în Parlament, în 2021, prin care tratamentul Chinei privind populaţia minoritară uigură era declarat genocid.

China a negat acuzaţiile şi l-a sancţionat în scurt timp pe Chong

Raportul publicat luni de Globe and Mail sugerează că Beijingul a căutat informaţii despre rudele lui Chong care s-ar putea afla la Hong Kong, într-o posibilă încercare ”de a da un exemplu din acest parlamentar şi a-i descuraja pe alţii să adopte poziţii anti-PRC (Republica Populară China)”.

Într-o declaraţie pentru BBC News, ambasada Chinei a arătat că ambasadorul ”a protestat cu tărie” în timpul întâlnirii cu oficialii canadieni privind ameninţarea de a-i expulza pe diplomaţii chinezi.

Numind acuzaţiile o ”farsă politică auto-adresată”, ambasada a afirmat: ”China a aderat întotdeauna la principiul ne-amestecării în treburile interne ale altor ţări”.

Chong a afirmat că a fost informat de Serviciul de Securitate şi Spionaj Canadian (CSIS) şi l-a criticat pe premierul Justin Trudeau şi Guvernul său, joi, pentru că nu au expulzat un diplomat despre care agenţia de spionaj sugerează că a fost implicat.

”Ca mulţi canadieni, am familie în străinătate”, a declarat Chong. ”Vizarea (de către China) a familiilor aflate în străinătate pentru a-i intimida şi constrânge pe canadieni aici acasă este o ameninţare gravă, naţională”, a spus el.

Trudeau a afirmat că a aflat despre această problemă doar după relatarea din publicaţia Globe and Mail.

"CSIS a stabilit că nu era ceva ce trebuia dus la un nivel mai înalt întrucât nu era o îngrijorare destul de semnificativă”, a declarat, miercuri, Trudeau.

În mod obişnuit, convocarea unui ambasador este un instrument diplomatic folosit de o ţară pentru a-şi exprima public furia sau nemulţumirea faţă de alta.

Acuzaţiile vin în contextul în care alte rapoarte de spionaj au acuzat China că a încercat să se amestece în alegerile din Canada.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.