Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie un nou conflict între Palestina și Israel

basilica.ro
Israeli Palestinian conflict in Holy Land

Palestinienii confruntaţi cu evacuarea dintr-un cartier din Ierusalimul de Est, Sheikh Jarrah, au refuzat marţi o ofertă de compromis care prevede acceptarea ca dreptul de proprietate asupra locuinţelor lor să revină temporar unei organizaţii a coloniştilor israelieni, transmite Reuters.

Bătălia legală de lungă durată referitoare la evacuări a contribuit la declanţarea unui război de 11 zile între Israel şi militanţii palestinieni din Gaza, iar cazul este o sursă permanentă de tensiuni în Ierusalumul de Est şi Cisiordania, informează News.ro.

În căutarea unui compromis, Curtea Supremă a Israelului a propus în octombrie un acord prin care patru familii palestiniene ar fi rămas în casele lor timp de 15 ani ca ”chiriaşi protejaţi”, în timp ce plătesc chirie coloniştilor care revendică pământul. Instanţa le-a dat termen familiilor până pe 2 noiembrie pentru a decide dacă acceptă.

”Am respins în unanimitate acordul oferit de curtea de ocupaţie (israeliană)”, a declarat Muna El-Kurd, unul dintre palestinienii care se confruntă cu evacuarea, la o conferinţă de presă.

”Acest refuz vine din credinţa noastră în dreptatea cazului nostru şi în drepturile noastre asupra caselor şi patriei noastre”, a spus El-Kurd, purtând o jachetă inscripţionată cu cuvintele ”Fără frică”. Ea a fost flancată de alţi rezidenţi.

Acordul le-ar fi cerut palestinienilor să recunoască pretenţiile de proprietate ale coloniştilor asupra terenurilor pe care familiile lor au trăit de generaţii, o condiţie pe care au respins-o de mult. De asemenea, le-ar fi acordat dreptul de a dovedi dreptul de proprietate în viitor. O decizie cu privire la soarta familiilor a fost amânată în mod repetat din luna mai, după ce cazul a atras atenţia internaţională şi hashtag-ul „#SaveSheikhJarrah” a câştigat amploare în străinătate.

Familiile locuiesc în casele lor încă din anii 1950. Dar coloniştii susţin că pământul este al lor şi au prezentat documente din secolul al XIX-lea ca dovezi în instanţele israeliene. Unii colonişti israelieni s-au mutat deja în casele din vecinătate.

După conferinţa de presă, Reuters a bătut la uşa uneia dintre casele coloniştilor, dar nu a primit niciun răspuns.

Israelul a încadrat problema din Sheikh Jarrah drept o dispută imobiliară, în timp ce palestinienii spun că evacuările ordonate de instanţă urmăresc să le elimine prezenţa în oraşul sfânt.

Israelul a cucerut Ierusalimul de Est în războiul din Orientul Mijlociu din 1967, ocupându-l şi mai târziu anexându-l. Israelul consideră întregul oraş ca fiind capitala sa nedivizată, un statut nerecunoscut la nivel internaţional.

Palestinienii vor ca Ierusalimul de Est să devină capitală a unui stat pe care speră să-l înfiinţeze în Cisiordania şi Gaza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.