Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bubuie un nou scandal în sport: rușii trimit la competiții sportivi care fac parte din armată

rusi soldati

Federația ucraineană de judo (FJU) a pus sub semnul întrebării neutralitatea sportivilor ruși - care pot concura sub sigla Federației Internaționale de Judo (IJF) în competițiile internaționale - prin publicarea unei liste cu judoka din această țară care fac parte din forțele armate.

FJU a reiterat că este „profund dezamăgită" de decizia luată de IJF de a permite sportivilor ruși să concureze, informează Mediafax.

Unsprezece membri ai echipei ruse de judo au fost numiți de către FJU în declarație, care a mai subliniat intențiile sale de a boicota orice eveniment IJF la care participă sportivi neutri din Rusia și Belarus.

Lista publicată de FJU include patru subofițeri, aceștia fiind Mikhail Igolnikov, Inal Tasoev, Kamila Badurova și Madina Taimazova.

Taimazova este o medaliată olimpică, care săptămâna trecută s-a impus la Grand Slamul de la Ulan Bator la categoria sub 70 de kilograme.

David Karapetyan, Daria Kurbonmamadova, Sabina Giliazova și Anna Gushchina figurează ca soldați, precum și Armen Agaian ca sergent.

De asemenea, Alan Khubetsov și Irina Dolgova au fost menționați ca locotenenți.

„Toți cei care urmăresc cât de cât sportul mondial înțeleg că sportivii ruși sunt o parte esențială a politicii agresive de propagandă a acestei țări", a declarat președintele FJU, Mykhailo Koshliak.

„Vorbind despre Rusia și sport, nu se poate spune în niciun caz că 'sportul este în afara politicii'.

Tăcerea sportivilor și antrenorilor ruși și belaruși sprijină războiul împotriva Ucrainei și ucide mii de cetățeni ucraineni".

Tasoev, unul dintre câștigătorii din Mongolia, se așteaptă ca și alte sporturi să urmeze exemplul, permițând rușilor și bielorușilor să concureze.

„Am fost foarte bine primiți - s-au apropiat de noi, au făcut poze cu noi, nici urmă de negativism, dimpotrivă", a declarat Tasoev pentru agenția de presă de stat rusă TASS.

„Ne-au sprijinit, și-au exprimat bucuria că suntem în sfârșit la competiție.

Singurul disconfort este absența steagului și a imnului, pentru că, stând pe un podium și ascultând imnul, îți cauți întotdeauna steagul cu privirea.

A fost puțin inconfortabil, dar, pe de altă parte, steagul IJF a fost arborat în onoarea noastră, din care facem parte cu toții.

Mulțumesc tuturor participanților la turneu pentru sprijinul lor - aceasta este cu adevărat aceeași familie a judoului de care suntem cu toții atât de mândri, și sper că exemplul judo-ului va fi indicativ pentru alte sporturi."

La 28 februarie, Comitetul Internațional Olimpic a recomandat interzicerea sportivilor și oficialilor din Rusia și Belarus ca urmare a invaziei din Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.