Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Bucureștiul găzduiește Reuniunea plenară COSAC, eveniment care încheie dimensiunea parlamentară a Președinției României la Consiliul UE

Angel Tîlvăr

Duminică, 23 iunie 2019, peste 200 de parlamentari europeni vor sosi la București. Timp de trei zile, oficialii europeni vor discuta despre Brexit, spațiul european al educației și noua economie bazată pe cunoaștere, inovare și progres tehnologic, în cadrul Sesiunii plenare a celei de-a LXI-a COSAC.

Deputatul Angel Tîlvăr, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, va fi gazda evenimentului de încheiere a dimensiunii parlamentare a Președinției române a Consiliului UE – Reuniunea președinților COSAC, care se va desfășura în intervalul 23-25 iunie 2019, la Palatul Parlamentului.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

La eveniment și-au anunțat participarea:

• Președinți ai comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor țărilor membre UE,

• reprezentanți ai statelor candidate și potențial candidate,

• membri ai Parlamentului European, Comisiei Europene, ai Comitetului Economic și Social European,

• miniștri și reprezentanți ai mediului academic,

• membri ai corpului diplomatic acreditați la București.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’

Întâlnirea președinților COSAC la București este precedată de reuniunea Troicii Prezidențiale, ce va avea loc duminică, 23 iunie 2019, la care participă doar delegații reprezentând parlamentele naționale ale președinției actuale a UE (România), fosta președinție a UE (Austria) și următoarea președinție a UE (Finlanda), precum și reprezentanți ai Parlamentului European. Scopul reuniunii este de a discuta și de a conveni asupra agendei, a subiectelor și a altor aspecte importante care țin de reuniunea plenară din zilele următoare.

Luni, în cadrul primei sesiuni, prim-ministrul României, doamna Vasilica-Viorica DĂNCILĂ și ministru-delegat pentru afaceri europene, George CIAMBA, vor face o trecere în revistă a realizărilor Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Citește și: Mircea Badea îl atacă dur pe Klaus Iohannis: ‘Câinele nu pleacă de la măcelărie’

Lordul John Lawrence WHITTY, președintele Subcomisiei pentru piața internă a UE, Camera Lorzilor și domnul Luca JAHIER, președintele Comitetului Economic și Social European (CESE) vor susține intervenții în cadrul celei de-a doua sesiuni ”Perspectivele relațiilor comerciale internaționale ale Uniunii Europene; viitorul relațiilor între Uniunea Europeană și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în contextul Brexit”.

În ceea ce privește a treia sesiune ”Spațiul European al Educației ca factor de reconfigurare și consolidare a pieței unice”, vorbitorii principali vor fi doamna Vanessa DEBIAIS-SAINTON, șef departament Învățământ Superior, în cadrul Directoratului General pentru educație, tineret, sport și cultură din Comisia Europeană și domnul Ioan DUMITRACHE, secretar general al Academiei Române.

Citește și: Rareș Bogdan a răbufnit din cauza pensiilor speciale: ‘Nenorocitiiii’

Lucrările reuniunii vor continua marți, 25 iunie 2019, cu cea de-a patra sesiune ”Economia bazată pe inovare, progresul tehnologic și impactul social; rolul parlamentelor naționale în promovarea «noii economii» a UE”. Se vor adresa participanților doamna Elżbieta BIEŃKOWSKA, comisarul european responsabil pentru piața internă, industrie, antreprenoriat și IMM-uri (printr-un mesaj video), domnul Ştefan-Radu OPREA ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat și domnul Remus Pricopie, rectorul SNSPA.

Reprezentanţii presei acreditate au acces la sesiunea de deschidere a reuniunii, luni, 24 iunie 2019, începând cu ora 9.00, pentru 10 minute, pentru oportunităţi de imagine. Lucrările reuniunii vor fi transmise în direct pe pagina de web a dimensiunii parlamentare.

Citește și: Primăria Capitalei ‘taie în carne vie’! Educația rămâne fără bani

Comisiile pentru afaceri europene ale parlamentelor naționale sunt responsabile de dezbaterea proiectelor UE și de consultările preliminare privind propunerile legislative ale UE în conformitate cu principiul subsidiarității. Obiectivul COSAC este de a facilita un schimb de opinii periodic cu privire la chestiunile actuale ale UE, la dezbaterile acestora în parlamentele naționale, precum și la participarea și rolul parlamentelor naționale în UE. În plus, reuniunea oferă un forum pentru adoptarea contribuției COSAC și a concluziilor acesteia și pentru prezentarea raportului său semestrial.

Reuniunile plenare ale COSAC se desfășoară de două ori pe an, de regulă în capitala țării care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, oferind membrilor comisiilor parlamentare și Parlamentului European posibilitatea de a discuta chestiuni de interes curent. La aceste reuniuni, fiecare Parlament este reprezentat de șase membri. Parlamentele țărilor candidate au, de asemenea, posibilitatea de a trimite delegați la conferințe , în calitate de observatori.

Citește și: Radu Banciu intervine în războiul dintre Marian Oprișan și ANI: ‘Nici în pânzele albe nu o să îți justifici averea’ .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.